latinica  ћирилица
13/02/2020 |  11:22 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

За вријеђање Срба Џаферовић одобрио 15.000 КМ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић одобрио је 15.00 КМ помоћи из буџетске резерве БиХ бошњачком лингвисти Џеваду Јахићу на име подршке за израду 10. и 11. тома скандалозног "Рјечника босанског језика" у коме Србе назива најпогрднијим именима, пише "Глас Српске".

- Одобравају се средства за интервентно кориштење текуће буџетске резерве буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину у износу од 15.000 КМ професору Џеваду Јахићу на име подршке за израду 10. и 11. тома "Рјечника босанског језика". За реализацију ове одлуке задужено је Министарство финансија и трезора БиХ, а уплату ће извршити на рачун професора Џевада Јахића - наведено је у Одлуци о интервентном кориштењу буџетских средстава објављеној у "Службеном гласнику БиХ".

"Независне новине" наводе да у једном од томова тог рјечника, Јахић на примјер ријеч "ђикан" описује и тумачи као "сељачина, неотесани младић, обично православац брђанин, сточар, чобанин, босански православац четничког поријекла, који је генетски четник", а овај термин додатно је објаснио примјером "поклаше нас ђикани".

У тексту се подсјећа да је Јахић и раније из институција БиХ добијао новац за свој рјечник па му је тако и бивши бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић најмање два пута давао новац, и то једном 7.000 КМ, а други пут 10.000 КМ.

Делегат Клуба Срба у Дому народа БиХ Душанка Мајкић каже да се то понавља сваке године.

- Ми смо кроз Комисију за финансије и буџет парламента БиХ раније покушавали да члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућем Савјета министара и његовим замјеницима укинемо право да на тај начин додјељују и новац из буџета, али није било спремности да се то укине. Има у тој расподјели још спорних одлука и увијек се то само констатује и понавља се и идуће године - рекла је Мајкићева за "Независне новине".

Када је ријеч о "Рјечнику босанског језика", Бошњачка академија наука и умјетности /АНУ БиХ/ донијела је одлуку о изради новог правописа "босанског језика", а на челу стручног тима нашао се Јахић.

Тада су углавном српски лингвисти поручили да у рјечнику не може бити емоција и да се такве публикације не раде под наводницима и ономе шта је некоме драго. Јахићев рјечник оспорили су и неки лингвисти Бошњаци, па је тако Митхад Риђановић рекао да је то са гледишта науке - смеће.

- Ја чак мислим да је то превише буре изазвало - навео је он.

Касније је и сама АНУ БиХ затражила да се ни под којим условима и ни у каквој формулацији више не наводе као покровитељи рјечника, наводећи да су Јахићеви поступци "озбиљна повреда, не само правних, него и етичких норми у области науке и издаваштва".

Поред "ђикан", у Јахићевом рјечнику спорни су и појмови као што је "балванград" које описује као "динарска босанска насеља попут Сокоца, Хан Пијеска, Пала и слично", док "балванградски" менталитет описује као сиров, динарски, углавном онај православни рурални.

Ту је и ријеч "четник" коју рјечник описује као "припадника српске војске која је кроз историју починила велике злочине над бошњачким становништвом", а "четникуша - припадница српске војске, Српкиња у БиХ склона националној мржњи и нетрпељивости".

Професори српског језика и српски лингвисти још раније су осудили израду "Рјечника босанског језика" за који су тврдили да распирује мржњу, те да се ради о исполитизованим идејама које се настоје наметнути као научне уз помоћ фалсификата.