latinica  ћирилица
13/02/2020 |  11:33 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Генерал Савчић може обављати функцију предсједника БОРС-а

Суд БиХ уважио је жалбу Миодрага Стојановића, адвоката предсједника Борачке организације Републике Српске генерала Миломира Савчића, и преиначио рјешење од 29. јануара којим му је након потврђивања оптужнице за ратне злочине било забрањено обављање функције предсједника ове организације.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

- Дјелимично се уважава жалба адвоката Миодрага Стојановића, те се рјешење суда преиначава и према оптуженом укида мјера забране обављања функције предсједника Борачке организације Републике Српске. У преосталом дијелу - жалба браниоца одбија се као неоснована", наводи се у рјешењу Суда БиХ, који је у посједу Срне.

Адвокат Миодраг Стојановић жалио се и на мјеру забране којом се генералу Миломиру Савчићу ограничавају наступи у медијима у дијелу који се односи на предмет суђења, али суд је у том дијелу одбио жалбу и та мјера остаје на снази, као и мјера забране напуштања БиХ и одузимања путних исправа.

Тужилаштво БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске генерала Миломира Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу, а генерал Савчић се 10. фебруара пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.