latinica  ћирилица
13/02/2020 |  12:28 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Уставни суд покушава на силу да централизује БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Уставни суд БиХ покушава на силу да централизује БиХ.
Сарајево - Додик - Кавалек - Фото: СРНА
Сарајево - Додик - КавалекФото: СРНА

Додик је на данашњем састанку упознао шефицу Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек о одлуци највиших званичника Републике Српске да њени представници у заједничким институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

Он је појаснио да је овај закључак донесен на јучерашњем састанку највиших званичника Српске, те да је услиједио након одлуке Уставног суда БиХ да је члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске у супротности са Уставом БиХ, односно да је Уставни суд утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да је његова обавеза да заштити интересе народа кога представља и који га је бирао и упитао како је могуће да 25 година послије Дејтонског споразума стране судије и даље сједе у Уставном суду БиХ и доносе неуставне одлуке.

- То је класични протекторат и покушај овог суда да на силу централизује БиХ. Уставни суд БиХ се ставио у функцију моделирања политичког система и ми смо приморани да реагујемо на овакав вид кршења владавине права - рекао је Додик на састанку са Кавалековом.

Српски члан Предсједништва БиХ и шеф Мисије ОЕБС-а сагласили су се да дијалогом треба рјешавати било какве облике покушаја дискриминације на свим нивоима, па тако и у образовању, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

На састанку је било ријечи и о осталим активностима ОЕБС-а и сарадњи са Предсједништвом БиХ.