latinica  ћирилица
13/02/2020 |  12:33 ⇒ 14/02/2020 | 08:06 | Аутор: СРНА

У Вишеграду обиљежавање Дана бораца и сјећање на Први српски устанак

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић најавио је да ће сутра у Вишеграду бити обиљежено 216 година од Првог српског устанка и Дан бораца Републике Српске.

Говорећи о значају овог историјског догађаја, Милуновић јерекао да је Први српски устанак био почетак стварања модерне српске државе, почетак српске борбе за слободу након вјековне окупације Турске.

Милуновић је рекао да је Први српски устанак имао за циљ ослобођење Србије, обнову државе и ослобођење од феудализма.

Он је подсјетио да је повод за Први српски устанак била сјеча кнезова, када је под вођством дахија убијено око 70 највиђенијих Срба.

- Срби су у Орашцу, 15. фебруара 1804. године, донијели одлуку да за вођу устанка прогласе /Ђорђа Петровића/ Карађорђа, чиме је почео Први српски устанак - истакао је Милуновић.

Милуновић је рекао да су српски устаници против Турског царства у самим почецима устанка добијали велике битке, те су имали велику помоћ у новцу, опреми и људству од Русије.

- То се угасило оног тренутка када је Русија морала да се искључи због напада Наполеона на Русију и она је 1812. године склопила мир са Турцима, након чега су устаници у јулу 1813. године морали да се предају и устанак је угашен - подсјетио је Милуновић.

Он је истакао да је Први српски устанак имао велики утицај на борце у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, због чега је 15. фебруар и изабран за Дан бораца Републике Српске.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да програм обиљежавања почиње у 10.30 часова, када ће у манастиру Добрун бити служен парастос погинулим устаницима, док је за 11.00 часова планирано полагање вијенаца на споменик вожду Карађорђу.

Граонић је рекао да је за 12.00 часова предвиђен помен, који ће бити служен у Вишеграду код централног споменика погинулим борцима Војске Републике Српске и полагање вијенаца, те у 12.15 часова обраћање званичника.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.