latinica  ћирилица
13/02/2020 |  13:50 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Документ о дјеловању српских представника који је једногласно усвојен (ФОТО)

Званичници Републике Српске и њени представници у заједничким институцијама БиХ, те лидери политичких странака из Српске, донијели су јуче закључке о даљим корацима након одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту. Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић објавио је на Твитеру фотографију документа.
Састанак у Палати Републике - Фото: РТРС
Састанак у Палати РепубликеФото: РТРС

Ковачевић је уз фотографију документа, који је једногласно усвојен, написао "Јединствено у нове побједе за Српску!".

Подсјећамо, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је јуче да су највиши званичници Српске једногласно закључили да представници Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

Затражено је и одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске. Колегијум би сутра требало да утврди термин одржавања сједнице.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд сматра да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.