latinica  ћирилица
13/02/2020 |  16:08 | Аутор: СРНА

Деђански: Додик брани Дејтонски споразум

Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да је оштро реаговање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на посљедњу одлуку Уставног суда БиХ покушај усмјеравања пажње међународној заједници да уразуми БиХ, ако жели да та земља функционише.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

- То је оно што се сада показало захваљујући оштром, тврдом и принципијелном ставу Додика и власти у Републици Српској. Имамо сад заједнички став да су сви на тој линији, дакле, неће се дозволити промена Дејтонског споразума, нити да се БиХ меша у питања Републике Српске - рекао је Деђански за Спутњик.

Деђански је навео да је очекивано Додиково реаговање на одлуку Уставног суда БиХ о књижењу пољопривредног земљишта Републике Српске на БиХ јер се одувијек залагао за враћање изворном Дејтону.

- Сада покушавају да промене ствари, да руше Дејтонски споразум - оцијенио је Деђански.

Према његовим ријечима, ово што Додик ради је одбрана Дејтонског споразума.

Професор међународног права Милош Шолаја очекује да ће сада услиједити уједињени фронт Бошњака и међународне заједнице против Републике Српске.

Он је навео да је разумно да Српска сада припреми добру аргументацију не само у вези са најновијом одлуком Уставног суда БиХ, већ и укупним односима у БиХ, што укључује више од 60 пренесених надлежности које су одлуком високог представника пренесене на ниво БиХ и да се покуша објаснити како се може вратити на изворни Дејтон, и то у теоријском, правном и практичном смислу.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд сматра да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је Република Српска кренула на пут изласка из БиХ, са којег нема повратка.

- Ми ћемо то урадити и неће нас зауставити ни САД ни било ко други јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, прије свега интервенцијом међународног фактора - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.