latinica  ћирилица
13/02/2020 |  16:08 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Стране судије и високи представник ограничавају суверенитет

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија оцијенио је да стране судије у Уставном суду БиХ нису срећно рјешење јер они, као и високи представник ограничавају суверенитет БиХ.
Милан Тегелтија  (Фото:republikasrpska.net) -
Милан Тегелтија (Фото:republikasrpska.net)

- То није само мој став, већ и више судија Уставног суда, међу којима је Мирсад Ћеман. То је правна чињеница за коју нико ко се имало разумије у право не може да тврди другачије - рекао је Тегелтија новинарима.

Он је истакао да БиХ, уколико заиста жели да буде суверена, мора да има домаће институције које одлучују о свим животним питањима.

Истакавши да не коментарише одлуке политичких странака и политичке изјаве, Тегелтија је додао да ће накнадно изнијети свој став поводом најновије одлуке највиших званичника Републике Српске да њени представници у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било ком питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

- Уколико надлежне институције Републике Српске донесу одлуку званичних органа, тада ћу имати свој став. ВСТС је институција која је настала преносом надлежности и у њему су представници из Републике Српске који је представљају, те Подвијеће Српске које има обавезу према Републици Српској - рекао је Тегелтија.

Наводећи да представници Републике Српске у ВСТС-у, међу којима је он, не могу игнорисати ставове Српске о томе, Тегелтија је рекао да не може ни прејудицирати какве ће одлуке бити у погледу ВСТС-а.