latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:46 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Србија кључни фактор стабилности у региону; Везе са Српском никада боље (ФОТО)

У Бањалуци је обиљежен Дан државности Србије! Са свечаног пријема за представнике политичког и јавног живота у Српској, уз поруке заједништва и ове године оцјена да је Србија кључни фактор стабилности у региону, те да њене везе са Српском никада нису биле боље. 

Само заједништво и слога пут су до веће снаге и Србије, али и Републике Српске. То је и кључна порука са обиљежавања Дана државности Србије, који се седми путу одржава у Бањалуци .

- Мислим да само тако треба и да наставимо у том правцу, јер само кад смо заједно смо јачи. Честитам свим држављанима Србије који живе у Републици Српској и свим Србима у Републици Српској Дан државности Србије - рекао је Владимир Николић генерални конзул Србије у Бањалуци.

Фото: РТРС

Честитка је стигла и од предсједнице Републике Жељке Цивјановић. Иако Српска и Србија већ сарађују у областима школства, здравства, привреде, иако односи каже никада нису били ближи, види простор за додатни напредак.

- Ја бих се захвалила на оном што јесу добри односи и брадска љубав коју добијамо од Србије. Велико политичко разумијевање, али исто тако и економска и финансијска подршка и сигурна сам да ће наши односи у будућности, интеграција о којој говоримо већ дуго, добити своје димензије у свим областима - истакла је Цвијановићева.

Фото: РТРС

И ове године награђени су најквалитетнији литерарни радови средњошколаца који су писали о томе шта би мијењали када би могли. Да је Србија кључни фактор региона порука је предсједника републичког парламента.

- У историји државности Србије срела су се два датума Сретење 1803. и 1834, и Србија и до данашњих дана обиљежава те датуме. Захваљујемо Србији што је током свих ових година била на помоћ и Републици Српској и БиХ - рекао је Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Фото: РТРС

Честитку поводом Дана државности Србије упутио је и српски члан Предсједништва БиХ. 15. фебруар, као Дан државности, Србија слави у спомен на дан када је у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу тридесет година послије потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.