latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:49 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Широм градова и општина литије и молебани (ВИДЕО)

Широм Црне Горе и вечерас су организовани молебани и литије вјерника предвођених свештенством Српске православне цркве /СПЦ/ у знак противљења усвајању контроверзног Закона о слободи вјероисповијести.
Молебани и литије за одбрану светиња, Подгорица - Фото: СРНА
Молебани и литије за одбрану светиња, ПодгорицаФото: СРНА

У Тивту је служен молебан у Храму Светог Саве, а потом је литија прошла градским улицама.

Парох тиватски Петар Петровић је прије поласка литије упозорио да су организатори вечерашњег скупа добили информације да је могуће да међу окупљенима буду провокатори, те је зато позвао вјернике да буду достојанствени у молитвеном ходу и да не буде никаквих политичких парола и непримјерених узвикивања.

Он је нагласио да ће свако ко се буде супротно понашао бити фотографисан и пријављен полицији.

У Цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама служен је молебан, а игуман манастира Заграђе Лазар обратио се окупљеним, рекавши да су у рукама људи на власти кључеви мира и безбједности народа.

- Важно је да будемо мудри као змије, а безазлени као голубови и да се молимо да сви препознају важност тренутка у којем смо се нашли - рекао је игуман Лазар.

Након молебана кренула је литија, предвођена игуманом и плужинским парохом, јерејом Мирославом Михаиловићем, која је прошла улицама вароши.

Молитвена литија одржана је вечерас и у Андријевици и Пљевљима.

Улицама Подгорице у току је молитвена литија свештенства и вјерника у којој се носи омофор и крст Светог Василија Острошког, а претходно је служен молебан у Храму Христовог васкрсења.

Више хиљада грађана Херцег Новог учествовало је вечерас у непрегледној литији.