latinica  ћирилица
14/02/2020 |  09:05 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ крши Дејтон и узима дио територије

Удружење ветерана "Гарда Пантери" сматра да Уставни суд БиХ одлуком о пољопривредном земљишту грубо крши Дејтонски споразум и Републици Српској узима дио територије, те наглашава да све судске инстанце из Сарајева своје дјеловање фокусирају на Републику Српску.
Гарда Пантери - Фото: РТРС
Гарда ПантериФото: РТРС

- И посљедњим, најновијим одлукама и некаквим апелацијама Уставни суд БиХ, у којем главну ријеч воде странци, жели обесмислити Републику Српску и жртве које су за њу пале - саопштено је из овог удружења.

У Удружењу ветерана "Гарда Пантери" очекују од политичког руководства Републике Српске да буде истрајно у заштити интереса Српске у Сарајеву и да не дозволи њено урушавање.

- Поздрављамо договор власти и опозиције да заједно стану у одбрану Републике Српске и вољели бисмо да су наши политички представници сложни о свим важним питањима за Републику Српску - наводи се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Уставу БиХ супротан члан 53 тог закона којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд сматра да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.