latinica  ћирилица
14/02/2020 |  17:58 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Штајнмајер: Усвојити нову, реалну спољну политику

Предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер позвао је западне силе да одустану од идеје да се "позападњачи" свијет и затражио да се усвоји нова, реална спољна политика у вези са Кином, Русијом и регионалним силама.

Он је у обраћању на Конференцији о безбједности, која је данас почела у Минхену, рекао да су нереална очекивања западних земља да демократски идеали цвјетају широм свијета у периоду након Хладног рата.

- Ми Њемачка и ми Запад не можемо обликовати свијет по свом лику и не смијемо преоптеретити нашу спољну политику очекивањем да ће она донијети спасење - нагласио је Штајнмајер.

Штајнмајер је истакао да "ставови вођени моралом" не помажу увијек у постизању циљева у спољној политици као што су спречавање ратова и изградња мирнијег свијета.

Према ријечима њемачког предсједника, за Европу и Њемачку би било добро да усвоје мање мисионарски приступ свијету, јер њихов политички план не укључује позападњавање свијета, јавила је Анадолија.

Њемачки предсједник је напоменуо да су западним земљама потребни другачији и бољи односи са ривалима као што је Русија, те да ти односи не би требало да буду ограничени на осуђујуће изјаве и санкције.

Штајнмајер је нагласио и то да "реална спољна политика не значи одступање од демократских идеала".

Конференција о безбједности у Минхену почела је данас и трајаће до недјеље, 16. фебруара.

На Конференцији учествује више од 35 предсједника и премијера, као и око стотину министара одбране и спољних послова.