latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:21 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Додик: Oдлуком Уставног суда пређена црвена линија, позивам јавност да стане иза нас (ФОТО)

Важно је очувати јединство у Српској у вези са посљедњом одлуком Уставног суда БиХ, која представља подвалу Србима и којом је овај суд прешао црвену линију - поручио је предсједник СНСД-а Милорад Додик, након сједнице Извршног комитета странке.

На проширеној сједници, дата је подршка одржавању посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске. Додик наглашава да нема никакве блокаде БиХ, већ да је ријеч о политичкој борби и да народ у Српској не треба да се брине.

Уставни суд БиХ је лакрдија правног система, са људима који су спекулативним и манипулативним доношењем одлуке о пољопривредним земљиштима у Срспкој поништили све раније одлуке, поручио је Милорад Додик. Каже да је то кривично дјеловање судија Уставног суда које је диктирано из свјетских центара моћи, те да су за Републику Српску неприхватљиве флоскуле да те одлуке морају бити обавезујуће.

- То пише у уџбеницима, али у пракси Уставни суд је накарада правног система, у коме дјелују три стране судије и још двоје судија, доскорашњих потпредсједника СДА. Они су узурпирали право да буду уставотворци јер у Уставу БиХ пише да БиХ може да има само оно што јој је дато. Није било могуће увести никакав правни основ за одлучивање о пољопривредном земљишту - рекао је Додик.

Најавио је да ће СНСД заједно са ХДЗ-ом наредне седмице предложити закон о Уставном суду, којим ће бити редефинисан начин његовог одлучивања и онемогућити присуство страних судија. Каже да је амбасадорима Квинте и ЕУ јасно речено да је одлукама Уставног суда БиХ пређена црвена линија, те да је питање одласка страних судија и начин рада тог суда приоритет и над питањима евроинтеграција.

СНСД (Фото: РТРС)

Каже да ће СНСД заједно са ХДЗ-ом наредне седмице предложити закон о Уставном суду, којим ће бити редефинисан начин његовог одлучивања и онемогућити присуство страних судија. Народу Српске је поручио да не брине због новонастале ситуације и да је ријеч о политичкој борби.

- Ово је политичка борба која ће мало дуже трајати. Друга страна може доносити мјере, али и ми ћемо доносити друге мјере. Позивамо на дијалог, али уколико према нама буду предузимали неке мјере ми ћемо доносити наше друге унилатералне мјере навео је Додик.

Нагласио је да нико не блокира БХ Институције како причају у Федерацији. Поновио је да тамо гдје могу да зауставе доношење одлука, да ће их зауставити, а гдје морају да одлучују да ће гласати против. Појаснио је да као српски члан Предсједништва БиХ може да не дође на једну сједницу, али да ако не дође на другу по Пословнику о раду може се одлучивати са два гласа, и зато то неће дозволити и гласом против ће изразити свој демократски став.

- Ако наши представници не учествују у гласању у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ онда се аутоматски по Пословнику о раду прави нова већина која искључује оне који не гласају. Тада се прави нова већина која може да доноси одлуке. Ми смо одлучили да гласамо против тако да ниједна одлука у Дому народа и Представничком дому неће проћи - поручио је Додик.

На питање да ли се закључак односи и на предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтију, Додик је рекао да му је драго што се Тегелтија успротиви томе да се у правосуђе БиХ увлаче неправне ствари и криминални прогони. Позвао је и друге да поштују Републику Српску, подсјећајући и да српске судије Уставног суда БиХ раде веома тежак посао. Додик вјерује да ће и они третирати закључке као и други.