latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:37 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Делегати Клуба Срба у Дому народа БиХ испоштовали Закључак

У Сарајеву никада краћа сједница Дома народа БиХ.

Због недостатка подршке српских делегата није усвојен нити један законски акт раније уврштен у дневни ред. СДП-ов делегат Денис Бећировић покушао је да на дневни ред прогура, како је формулисао "антиуставни и антидејтонски напад српског члана Предсједништва на Уставни суд БиХ". Приједлог није добио подршку чак ни Бећировићевих колега из Федерације.

Тридесет три законска приједлога, одлуке, иницијативе, процедуре, резолуције или сагласности на дневном реду сједнице. И исто толико, идентичних резултата гласања српских делегата у Дому.

- Република Српска – четири против, један суздржан, општа већина постоји, ентитетска не постоји и ова одлука ће ићи на даље усаглашавање - навео је Драган Човић, предсједавајући.

На усаглашавање ће између осталог Измјене закона у завршној фази, којима се предвиђа повећање плата војницима и подофицирима у Оружаним снагама БиХ. Потом законски акти о осигурању депозита у банкама, о управним споровима, о судској полицији, патенту...Испоштовали су српски делегати закључак званичника Српске због антидејтонске одлуке Уставног суда. И истовремено спријечили да пословничким акробацијама, у сљедећој парламентарној фази, буду изиграни.

- Не одлучивати значи не дозволити да се ради против интереса Републике Српске. Мислим да је наш став да не дозволимо да се донесе било која одлука док се једноставно не уђе у рјешавање проблема који је везан за закључке о Уставном суду, и то је наш став до дефинитивног става Народне скупштине Републике Српске - рекао је Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ.

Сваки од аката, данас заустављених у Дому народа, унапређује постојеће законско рјешење. Но како тренутно ствари стоје, неће бити усаглашени ни пред трочланим колегијумом. Дио ће добити још једну прилику у Дому, други ће "неславно" окончати свој парламентарни пут, а сви они приједлози аката против којих су били и делегати ХДЗ-а већ данас су "смјештени" у архив. Такве су чак четири иницијативе СДП-овог Дениса Бећировића, који је и данас неуспјешно покушао да у дневни ред уврсти још једну.

- Предлажем нову тачку дневног реда насловљену као Информација о антидејтонским и антиуставним нападима члана Предсједништва Милорада Додика на Уставни суд БиХ - рекао је Бећировић.

Умјесто очекиваних гласова бар из Федерације, добио је само колегијални "савјет" из Српске.

- Док је овог Клуба овдје Милорад Додик неће бити тачка дневног реда, зато што ја мислим да Ваша мржња с којом Ви наступате није добра ни за кога у БиХ, млад човјек са толико мржње неће донијети добро БиХ и чим прије одустанете и будете жељели да разговарамо као људи, биће лакше свима - поручио је Шпирић.

Но Бећировићева "досљедност" безгранична! Вријеме и средства трошио је и на измјене Устава. У парламентарну процедуру, још јутрос је, каже, упутио амандман, према којем би Уставни суд БиХ умјесто 9 имао 12 судија и умјесто тренутно троје странаца њих чак шест бирао би предсједник Европског суда. Но и ова креација, већ је извјесно, завршиће као и све претходне.

- Можда је она у неком контексту нереална јер са таквом врстом захтјева само ћемо још више продубити кризу, значи требамо сјести и разговарати - навео је Златко Милетић, делегат ДФ-а у Клубу хрватског народа Дома народа БиХ.

Умјесто спорадичних позива на разговор и договор – шири се сарајевски вирус – у којем самопроглашени заштитници устава и "тумачи" демократије, збрајају покушаје да укину, угасе, омаловаже, забране...све што се односи на Србе и Српску. Попут, како рече Шпирић” политичког пиромана Бећировића, који ватру у БиХ опет гаси "бензином".