latinica  ћирилица
14/02/2020 |  20:41 | Аутор: СРНА

Пашалић: Циљ Сарајева - да путем Уставног суда буде створена унитарна БиХ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је вечерас да се путем Уставног суда БиХ покушава остварити основни циљ сарајевских политичких структура - стварање унитарне БиХ.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је, говорећи о одлуци Уставног суда БиХ у вези са Законом о пољопривредном земљишту Републике Српске којом је Српској оспорено право својине над државним пољопривредним земљиштем, Пашалић је за АТВ истакао да је то политичка одлука која је координисана у Сарајеву.

- Нама у Српској је жао што се то догодило. Била је потпуно непотребна и апелација и одлука Уставног суда БиХ - додао је Пашалић.

Пашалић је појаснио да је чланом 53 Закона о пољопривредном земљишту, којег је Уставни суд БиХ прогласио неуставним, први пут у законодавству Српске прецизирано да је државно пољопривредно земљиште својина Републике Српске.

- Закон о транзицији друштвене у државну имовину, па самим тим и друштвеног пољопривредног земљишта у државно усвојен је 1993. године. То се углавном односило на земљиште бивших пољопривредних комбината и задруга. Закон о пољопривредном земљишту усвојен је 1997. године, али у њему није наведено да је државно пољопривредно земљиште својина Српске. Нова прилика да то буде дефинисано на тај начин пропуштена је 2004. и 2006. године - рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, то је произвело бројне проблеме јер Српска не може да то земљиште стави на располагање пољопривредним произвођачима уколико се појави спор.

- Законом о приватизацији је дефинисано да се приликом приватизације некадашњих пољопривредних комбината не може приватизовати и пољопривредно земљиште, али у многим случајевима се то догодило. Када је Српска покушавала да оспори такве одлуке и путем суда тражила да јој то земљиште буде враћено пресуде су готово увијек биле против интереса Републике Српске са једним образложењем - да нема закона у којем пише да је Српска титулар државног пољопривредног земљишта - каже Пашалић.

Због тога су, како је додао, испаштали и пољопривредни произвођачи и републички буџет у који се уплаћују накнаде на основу концесије и закупа земљишта.

- То је био више него довољан разлог да Влада упути Закон о пољопривредном земљишту у парламентарну процедуру. То нисмо урадили због хира, него желимо да упишемо државно пољпривредно земљиште као својину Српске јер како можемо да планирамо пољопривредне политике ако не располажемо основним ресурсом, а то је пољопривредно земљиште - нагласио је Пашалић.

Он је појаснио да само у 25 локалних заједница, које располажу најквалитетнијим пољопривредним земљиштем, постоји 85.000 хекатра земљишта за које се у јавним евиденцијама још води да га користе субјекти који не постоје већ 30 година.

- Морали смо да ријешимо ову капиталну ствар и државно пољопривредно земљиште упишемо као својину Републике Српске, те га ставимо на располагање пољопривредним произвођачима - каже Пашалић.

Према његовим ријечима, статус државног пољопривредног земљишта је на исти начин регулисано и у Федерацији БиХ /ФБиХ/ у чијем је законодавству дефинисано као својина ФБиХ.

- Ако је ово проблем у Српској, а у ФБиХ није, јасно је да је апелација која је поднесена Уставном суду БиХ чисто политичко питање - рекао је Пашалић.

Он је подсјетио да је Уставни суд БиХ раније потврдио пресуде судова у Српској да је државно пољопривредно земљиште које је у Прњавору изузето због изградње ауто-пута Бањалука-Добој својина Републике Српске.

- То се дешавало 2017. и 2018. године и то је још један аргумент који ову ситуацију чини трагикомичном - оцијенио је Пашалић.

Он је нагласио да је ово покушај да се на сто врати прича о успостављању министарства пољопривреде на нивоу БиХ, али и поручио да Српска неће дозволити да се то догоди.

- Немогуће је те ствари рјешавати на овакав начин јер се у Уставу БиХ нигдје не помиње питање својине, а посебно не над пољопривредним земљиштем. Јасно је речено да се све оно што није регулисано Уставом БиХ регулише уставима ентитета. Не може се говорити да је пољопривреда надлежност БиХ када то није - истакао је Пашалић.

Он је поручио онима који су потписали уговоре о концесији или закупу пољопривредног земљишта да се наставе понашати у складу са уговором, редовно плаћају накнаде и користе га као и до сада.

- Нема разлога за забринутост наших пољопривредних произвођача. Овај сценарио је неспроводив и наша пољопривредна производња је сигурна. Ради се о стотинама милиона КМ вриједном државном пољопривредном земљишту и због тога се боримо да сачувамо тај ресурс и ставимо га у функцију производње и развоја пољопривреде. Ми то земљиште настављамо књижити као својину Српске у складу са законом, а и судови се понашају у складу са нашом законском регулативом - каже Пашалић.

Говорећи о предстојећој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске која ће размотрити ситуацију насталу након одлуке Уставног суда БиХ, Пашалић је навео да на основу атмосфере са састанка код предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић очекује да ће и на засједању парламента бити заузет јединствен став.

- Надам се да се неће наћи неко ко ће покушати да на овако важном питању прикупља политичке поене. Ово је прекретница. Како ћемо реаговати уколико сутра буде постављено питање својине шумског и водног земљишта које заједно са државним пољопривредним земљиштем чини више од 60 одсто територије Републике Српске? Шта је онда са Дејтонским споразумом и омјером територије између ентитета од 51:49 одсто? Отворено је много важних питања за будући статус БиХ - нагласио је Пашалић.

Он је оцијенио да се стално поставља само питање својине и територијалног интегритета Српске.

- То је некад радио високи представник, а сада то ради Уставни суд БиХ. Ово је ситуација у којој не можемо да попустимо, јер ако сада то учинимо, питање је гдје ће бити завршени атаци који могу бити настављени - рекао је Пашалић.