latinica  ћирилица
15/02/2020 |  08:58 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

У Либертвилу сабор подршке Србима у Црној Гори

Епархија новограчаничка и средњозападноамеричка данас ће у Либертвилу, код Чикага, организовати сабор подршке Српској православној цркви /СПЦ/ у Црној Гори.
Либертивил, Илиноис (фото: patch.com) -
Либертивил, Илиноис (фото: patch.com)

Сабор под слоганом "Не дамо светиње!" у знак подршке СПЦ у Црној Гори, Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, епископима Јоаникију, Атанасију и Димитрију, свештенству и вјерујућем народу почеће у 10.00 часова по локалном времену Светом архијерејском литургијом у Манастиру Светог Саве у Либертвилу.

Литургију ће служити Његово преосвештенство епископ Лонгин са свештенством, саопштено је из СПЦ.

У 12.00 часова биће служен молебан за спас српских светиња у Црној Гори пред моштима Светог Мардарија Либертивилског, првог владике СПЦ у Америци, који је родом из Љешанске нахије у Црној Гори.

- Срби из Чикага и околине увијек су били са својом браћом у Црној Гори. У суботу ћемо, на свето Сретење, још једном исказати своју солидарност на великом скупу у Манастиру Светог Саве у Либертивилу. Помолићемо се Господу код моштију владике Мардарија Ускоковића да погледа на нашу страну, помогне, утјеши и заштити - рекао је епископ Лонгин.

Сабору ће присуствовати и уважени гости из Црне Горе, изасланици Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, епископ диоклијски Методије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, који су прије неколико дана имали састанак са званичницима Стејт департмента у Вашингтону.

У саопштењу се подсјећа да су они на том састанку у Вашингтону указали на примјере вјерске, језичке и националне дискриминације у Црној Гори.

Они су у разговору са четири различита огранка Стејт департмента упозорили да новоусвојени Закон о слободи вјероисповијести Црне Горе који изазива масовне мирне протесте православних вјерника српске и црногорске националности, али и грађана других вјероисповијести, корјенито и недопустиво задире у слободу вјероисповијести, посебно у колективном аспекту.

У саопштењу се наводи да је епископ Методије био прије мјесец дана жртва полицијске тортуре, када су га током протеста на Ђурђевића Тари претукли црногорски полицајци, заједно са још два демонстранта.

Због нанесених повреда завршио је на Војномедицинској академији у Београду, одакле је упркос свему послао поруку мира и покушао да смири ситуацију.