latinica  ћирилица
15/02/2020 |  14:15 | Аутор: СРНА

Ђукановић охрабрен дијалогом Марковића и митрополита Амфилохија

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да први састанак премијера Душка Марковића са Његовим високопреосвештенством митрополитом Амфилохијем охрабрује, јер искуство показује да се без разговора не може доћи до рјешења.
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP) -
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP)

- Спремност да се разговара значи спремност да се чују аргументи који би показали да су нека полазишта погрешна, будући да су мишљења државе и Српске православне цркве о Закону о слободи вјероисповијести опречна - рекао је Ђукановић за Телевизију Црне Горе из Берлина.

Он је навео да вјерује да је то једини могући пут да се неспоразуми превазилазе, да се унесе доза међусобног бољег разумијевања и допринесе спуштању тензија које су безразложно подигнуте у црногорском друштву.

- На тај начин треба да се вратимо у атмосферу која ће обезбиједити не само поузданији утисак стабилности домаћој и иностраној јавности, већ и значајнију мобилизацију свих наших потенцијала који треба да допринесу нашем економском и демократском развоју - истакао је Ђукановић.

Ђукановић је рекао да је Црна Гора апсолутно у стању да све унутрашње проблеме рјешава на демократски начин, у складу са европским стандардима и на тај начин потврђује своју суштинску припадност савременој европској и евроатлантској цивилизацији.

Он је рекао новинарима након 56. Минхенске конференције о безбједности да је тај скуп и ове године потврдио да је европско и свјетско средиште разговора о безбједности.

Како је навео, у оквиру Минхенске безбједносне конференције, одржан је и један од најрепрезентативнијих скупова о западном Балкану на којем су учествовали лидери земаља региона, високи представници ЕУ и земаља чланица, САД, као и представници експертских и дипломатских кругова.

- Разговор је био затвореног типа и због тога је о његовом садржају немогуће говорити, али желим да кажем да је то био разговор са охрабрујућим тоновима - рекао је Ђукановић и додао да је конференција била прилика и за бројне билатералне сусрете на маргинама скупа.