latinica  ћирилица
15/02/2020 |  14:32 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија ће опстајати и постојати заједно са својим народом

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је на свечаном уручењу одликовања поводом Дана државности - Сретења да ће Србија опстајати и постојати заједно са својим, српским народом и да је за њу избор само мир, али да капитулација није могућност.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Данас када су многе од српских институција широм региона угрожене, када се пријети опстанку нашој српској цркви на територији Црне Горе, нашег српског идентитета на територији БиХ, неријетко и од неких земаља ЕУ, морамо да будемо постојани снажни и да кажемо да за нас рат није опција, него је избор само мир, сарадња, али да капитулација није могућност - истакао је Вучић.

Он је поручио да ће Србија опстајати и постојати заједно са својим, српским народом и неће никада стидјети свога српског рода, а Срби ма гдје да живе моћи ће да очекују помоћ своје државе Србије.

- Треба да схватимо да можемо много више и да повјерујемо поново и у себе и у сопствену земљу и дамо јој оно што јој је најпотребније - слободу, право да одлучује сама о себи - рекао је Вучић.

Напоменувши да се не смије заборавити колико српског народа живи западно од Дрине и Дунава, као и у Црној Гори, али и Сјеверној Македонији, Словенији и широм свијета, Вучић је указао да су цјелокупном српском народу, ма гдје да живи, потребни слобода, мир, и Србија која осваја не нове територије него нове вриједности.

Вучић је подсјетио да је Сретењски устав устоличио слободу за све, увео света права, подијелио власт и направио најлибералнији приступ европским и свјетским вриједностима и да је њиме Србија још 1835. године показала да је дио слободног свијета и оних вриједности које су увијек биле темељ Европе.

- Српска револуција била је захваљујући свом крају не само борба за слободу, него и једна од првих, демократских револуција у свијету. Све касније, читава наша историја од тада до данас, није ништа друго него стално, наново тражење и потврђивање истих тих вриједности за њих за ту слободу - рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија за два свјетска рата дала и много више него што је имала - читаве генерације које се никада нису ни родиле, због колосалних жртава.

- Дала је на тај начин огроман део своје будућности и дала сву своју прошлост. И носила је ту заставу слободе по читавом региону ослобађајући неријетко и друге народе, омогућујући им да постану оно што су данас - слободне државе и нације, подијелила је са њим свој сан, два пута се чак одрицала сопственог идентитета, имена, да би тај сан био заједнички. Скупо, прескупо све то платила, прошла кроз ужасне жртве, неки пут и кроз гријех и поново настала прије нешто више од 10 година као поново суверена, слободна и независна - рекао је Вучић.