latinica  ћирилица
15/02/2020 |  16:51 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Арлов уручио помоћ монахињама храма у Ђаковици (ФОТО)

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов уручио је данас 1.000 евра сестринству у Храму Преображење Пресвете Богородице у Ђаковици, поводом Сретења - Дана државности Србије.

Помоћ су обезбиједили Одбор и руководство Фудбалског клуба Трепча из Звечана.

Арлов је рекао да је ова донација знак захвалности мати Теоктисти, сестри Јоаникији и Ђаковчанки Васиљки Перић које чамовањем у јединој преосталој српској светињи у Ђаковици чувају српство и српску цркву у граду у коме је до 1999. године живјело око 12.500 Срба.

- Не постоји Србин у Републици Српској који не зна за вас, за вашу оданост Српској цркви и вјери. Ви сте наши узори како треба чувати вјеру упркос изолацији и свом злу која вас је сналазило и још траје - навео је он.

Фото: РТРС

Арлов је пренио поздраве свих Срба из Српске, уз жељу да двије монахиње и Весиљка Перић још дуго поживе у Храму у коме их 24 часа чува Косовска полицијска служба и у који се може доћи искључиво ненајављено јер је тамошње цивилно Албанско друштво забранило сваки долазак до Храма.

- Знамо у каквим условима живите и знајте да је помоћ дјеци и вама "чуварима храмова и вјере" наш приоритет и тако ће остати све док је посљедњег Србина у Српској - рекао је Арлов.

Он је захвалио људима добре воље и институцијама Српске које непрестано притичу у помоћ преосталим Србима, монаштву и сестринству на Косову и Метохији.

Фото: РТРС

Арлов је мати Теоктисти поклонио фотографију Саборног храма из Бањалуке уз посвету у знак захвалности за то што чува српску светињу у Ђаковици.

Мати Теоктиста је захвалила браћи и сестрама у Републици Српској.

- Хвала свима нека Бог благослови - навела је мати Теоктиста.

Арлов је прије посјете Храму у Ђаковици присуствовао Светој Сретењској литургији у Високим Дечанима коју је служио владика Теодосије уз саслужење монаштва из Дечана.