latinica  ћирилица
15/02/2020 |  19:53 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Док је Срба - славиће се Дан државности Србије

Централна државна церемонија поводом Дана државности Србије, коју су предводили предсједници парламената Србије и Српске, одржана је у Орашцу, гдје је и донесена одлука о подизању устанка против Турака.

На пут ка слободи и стварању модерне српске државе, прије 216 година кренули су, из Орашца, српски устаници предвођени вождом Карађорђем Петровићем. Онима који живот положише на том путу, почаст су у Орашцу одали бројни грађани, шумадијско свештенство и званичници Српске и Србије.

Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је да се српски народ и данас суочава с бројним изазовима, у којима се води непролазним вриједностима слободе и политике војне неутралности. За те изазове, Србији су, каже, потребни Карађорђева храброст и Милошева мудрост да би водила независну политику и бранила право народа да сам доноси одлуке.

- Угледајући се на политику која је након устанка омогућила опстанак кнежевине Србије, ми данас настојимо да ојачамо и оснажимо Србију, да сачувамо њен територијални интегритет и сувренетитет, да бринемо о нашем народу свугдје гдје живи, и у Републици Српској и у Црној гори и у читавом региону - поручила је Гојковићева.

Одјеци устанка били су видљиви и на другој обали Дрине. Буне, иако одмах угушене, показале су јединство Срба, које постоји и данас. На то је указао предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић. Присјећајући се жртве које су поднијели устаници, Чубриловић истиче да оно што прије два вијека није успио Карађорђе, јесу, каже, данашње генерације и њихови политички представници. Сарадња Српске и Србије, додаје, никада није била јача.

- Република Српска данас нема никог у свијету ко јој пружа толику помоћ као што то чини Србија. Дозволите да на овом светом мјесту кажем и то да Србија нема никог ко јој је толико одан, како то чини Република Српска. Ми у Републици Српској сваки успјех Србије на било којем пољу, славимо као свој - нагласио је Чубриловић.

Први парламентарци Српске и Србије поручују: Док је Срба, славиће се Дан државности Србије! Српска и Србија то чине заједно, присјећајући се, додају, свих који су имали храброст, визију и способност да препознају да је дошао тај дуго и жељно очекивани историјски тренутак да се отпочне борба за национално ослобођење и обнављање властите државе.