latinica  ћирилица
15/02/2020 |  19:58 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Најмлађа жртва злочина у Горњој Јошаници имала је двије и по године

Најмлађа жртва злочина над Србима у Горњој Јошаници код Фоче на Никољдан 1992. године, имала је двије и по, а најстарија деведесет година. За овај, као и за многе друге злочине које су починили припадници тзв. Армија БиХ, нико није одговарао. Преживјели свједоци, недавно су из Тужилаштва БиХ обавијештени да се истрага против седам осумњичених, који су преминули, обуставља. Породице жртава истичу да су разаочаране спорошћу правосуђа.

Душанка Лаловић једна је од малобројних који су преживјели масакр у Горњој Јошаници. Тада је имала само 17 година. Потресена је обавјештењем Тужилаштва БиХ да се истрага о злочину над српским цивилима од 19. децембра 1992. године, обуставља.

- Ја се сада питам је ли требало 27 година да Тужилаштво БиХ установи да је господин Заим Имамовић погинуо у рату. Шта је са другим лицима који су учествовали у нападу у Јошаници? - пита Лаловићева.

Један од свједока свирепог злочина је и Славко Ђорђевић, пензионисани главни медицински техничар фочанске болнице. Сјећа се када су масакрирана тијела довезли у мртвачницу. Међу њима су били и његова сестра и зет Јела и Миладин Вишњић.

- Пред свједоком Васиком, који је сада нажалост мртав, они су убадали у трбух ножем и говорили "ово је сестра Славка Ђорђевића". Она је тако кукала до задњег убода ножа у грло - прила Ђорђевић.

Из Тужилаштва БиХ, у којем се предмет о Горњој Јошаници налази од фебруара 2012. године одговарају.

- Истрага се наставља у односу на остале осумњичене и поступајући тужилац ће саслушати већи број свједока. Оштећени у наведеном предмету, могу се обратити поступајућем тужиоцу, који је у контакту са њима.

Лаловићева истиче да овај предмет лежи у ладицама Тужилаштва.

- Они су тај дан убили 56 људи, од чега 30 мушкараца разне старосне доби, троје дјеце, 11 брачних парова, 23 жене и такав злочин који је починила Армија БиХ, као предмет лежи по ладицама разних тужилаштва. То је страшно. Ја њима ништа више не вјерујем - каже она.

Фочански Срби с болом се сјећају још једног некажњеног злочина почињеног над 43 цивила у 18 села некадашње мјесне заједнице фочанска Јабука. Свједоци тврде да знају ко је наредио и убијао дјецу, жене и старце.