latinica  ћирилица
15/02/2020 |  20:58 ⇒ 21:00 | Аутор: sputniknews.com

"Србе на врбе" - Оскрнављена тробојка злогласном усташком паролом (ФОТО)

На заобилазници на Жабљаку, у правцу према Шавнику, непознате особе написале су преко тробојке морбидну усташку паролу "Србе на врбе", чиме су изазвале негодовање на друштвеним мрежама.
Усташка парола преко тробојке (Фото: Facebook/Božidar Čabarkapa) -
Усташка парола преко тробојке (Фото: Facebook/Božidar Čabarkapa)

Након што је Скупштина Црне Горе у децембру 2019. године усвојила спорни Закон о слободи вјероисповијести, којим је доведено у питање власништво Српске православне цркве над вјерским објектима и имовином у тој земљи, СПЦ је у знак протеста организовала молебане и литије.

Но, то није једини вид отпора незадовољних грађана Црне Горе због усвајања тог закона. У јануару је у низу градова започета незванична акција исцртавања тробојке на зидовима поред локалних и магистралних путева по црногорским градовима.

Тако је и на зиду код заобилазнице на Жабљаку, у правцу према Шавнику, осванула тробојка, али није прошло много времена прије него што је услиједио "одговор" оних који подржавају усвајање спорног Закона и који сматрају да су Срби у Црној Гори главни у пружању отпора том закону. Наиме, преко поменуте тробојке непознати починилац је исписао паролу "Србе на врбе".

Парола "Србе на врбе" настала је током Првог свјетског рата, а користио ју је и усташки режим у Независној држави Хрватској током Другог свјетског рата. Такође, била је веома популарна деведесетих година у Републици Хрватској, а неријетко је појединци и дан-данас исписују по зидовима хрватских градова, поготово у вријеме одређених годишњица или у вријеме напетости у односима између држава Србије и Хрватске.