latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:21 | Аутор: СРНА

Пленковић: Тему проширења подићи на највиши ниво

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у Бриселу да ће подизање теме проширења на земље југоисточне Европе на највиши ниво у ЕУ и промјена атмосфере по том питању бити велика позитивна политичка оставштина хрватског предсједања Савјету ЕУ.

Пленковић, који је као премијер земље предсједавајуће Савјету ЕУ синоћ учествовао на неформалној радној вечери највиших званичника ЕУ и лидера земаља региона, састанак је оцијенио као веома добар.

- Постигли смо да тему југоисточне Европе позиционирамо високо на дневни ред институција ЕУ. То значи да смо мобилизовали чланице ЕУ за ову тему до нивоа, који до сада није постојао - истакао је Пленковић.

Он је нагласио да је тренутно најважније ријешити питање отварања преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом и да ће се настојати да таква одлука буде донесена у марту, преносе хрватски медији.

Пленковић је рекао и да ће током хрватског предсједавања настојати ријешити питање визне либерализације за, како је навео, "грађане Косова".

Синоћњи састанак у Бриселу одржан је у оквиру припрема за самит лидера свих земаља чланица ЕУ и земаља региона 6. и 7. маја у Загребу.