latinica  ћирилица
17/02/2020 |  08:27 ⇒ 12:02 | Аутор: srpskainfo.com

Цвијановић: Ћуте на све што ради бошњачка политика

БиХ је дубоко унесрећено друштво, јер није добило прилику да се развије као истинска мултиетничка заједница спремна да трауме прошлости претвори у шансе будућности – речено је у првом дијелу говора Жељке Цвијановић који је Српскаинфо објавила јуче, а сада доноси други дио.
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik / Александар Милачић) -
Жељка Цвијановић (фото:Sputnik / Александар Милачић)

– У нормалној држави, у којој Уставни суд функционише у нормалном саставу и који нормално дјелује у оквиру Устава штитећи уставност, не поставља се питање провођења његових одлука. Али, у држави у којој један политички функционер, попут Бакира Изетбеговића, признаје да је Уставни суд полуга бошњачке политике и великодушно "нуди" а се он одрекне овог суда, у замјену за то да се Република Српска одрекне механизма ентитетског гласања је брутално ругање и судовању и Уставу – каже предсједница Републике Српске.

Према њеним ријечима брутално је и ћутање међународног фактора у БиХ на такво опасно присвајање Уставног суда као политичког инструмента једног етницитета или једне политичке партије.

– Али, ми смо навикли да страни представници, у својој пристрасности, упорно ћуте на све што ради бошњачка политика и упорно галаме на све што ради Република Српска. Зато је БиХ данас држава у којој столује неповјерење једних према другима, али и неповјерење Срба, а све више и Хрвата према намјерама међународног фактора.

Да ли су то ствари које треба мијењати – било да је ријеч о реалној слици или перцепцији? Да, у сваком случају треба, али то подразумијева искрен дијалог, којег никад није било, а да ли ће га бити не зависи од нас, већ од бошњачких политичара и страних представника – додаје Цвијановић за Српскаинфо.

Како каже, простор за поправљање овакве атмосфере постоји али није тешко претпоставити да ће бошњачки политичари остати неспремни да ту шансу искористе све док знају да се могу ослањати на странце – било да је ријеч о ОХР-у, који се већ одавно доживљава као “правни одјел СДА“ или страних судија у Уставном суду БиХ који представљају машину за прегласавање у корист политичких амбиција СДА и прављења унитарне БиХ, против које су два од три конститутивна народа.

– Девијације су присутне не само у погледу Уставног суда БиХ, већ и у оквиру редовног правосуђа. Држава у којој је могуће да се неки домаћи политичар или страни амбасадор распитује о статусу неког предмета, или чак тражи да се покрене поступак против некога, осуђена је на пропаст. Ангажман стране политике којом се брани такво стање, такође је осуђен на пропаст.

Држава у којој се за иста дјела ратног злочина припадницима једног народа судило по блажем закону из СФРЈ који је и био на снази у вријеме почињења дјела, а припадницима другог народа реторактивном примјеном другог, строжијег законадонесеног годинама након завршетка рата, показује амбис правосуђа – ријечи су Жељке Цвијановић.

Према њеном мишљењу, такво експериментално и политички мотивисано правосуђе нанијело је немјерљиву штету односима између народа у БиХ, угледу међународног фактора у БиХ и кредибилности саме БиХ.

– Сјетимо се структуралног дијалога за реформу правосуђа покренутог на иницијативу Европске уније прије 10 година. Она је обустављена јер су тако жељели СДА и ОХР који их подржава.

Разлог за деградацију, а потом и потпуну обуставу овог процеса била је ништа друго до обична манипулација – намјера да се, тобоже, у име заштите државе, уствари заштити читав корпус неправних рјешења наметнутих од стране високих представника који су успоставили правосудни систем мимо Устава БиХ – стоји у говору предсједнице Републике Српске.

Повезане вијести:

Цвијановић: БиХ је дубоко унесрећено друштво