latinica  ћирилица
17/02/2020 |  16:20 ⇒ 16:30 | Аутор: Б92

Кокошков: Први задатак – да не филозофирамо много

Игор Кокошков први пут је био пред новинарима као нови селектор кошаркашке репрезентације Србије.
Игор Кокошков - Фото: Novosti.rs
Игор КокошковФото: Novosti.rs

Кокошков је послије Мундобаскета у Кини наслиједио Александра Ђорђевића и водиће Србију у квалификацијама за Еуробаскет и на путу ка Олимпијским играма у Токију.

- Хтио бих да се захвалим КС Србије на указаној части и повјерењу. Ово је сан сваког тренера и посебан моменат у животу. Хтио бих да се захвалим легенди Душану Ивковићу који је утицао и да овог договора и дође. Захвалио бих се и Кингсима, Владу Дивцу који ми је дозволио да водим тим у овим квалификацијама. Драго ми је да сам овдје, нисам у овом послу тако млад, али без обзира шта сам урадио, ово је тренутак који је битан за мене. Не могу да обећам ствари, љепота спорта је што се сви надају и остали тимови ће жељети да побиједе. То су ствари које су испред нас, могу да обећам да ћу са своје стране и играча који носе дрес, да ћемо дати све од себе - рекао је Кокошков.

Актуелни помоћни тренер Сакрамента на клупи Србије дебитоваће у четвртак на гостовању Финској.

- Ја сам 20 година у НБА, али сам 12 година радио у ФИБА такмичењима. Никада нисам напустио европску кошарку. Увијек сам себе доживљавао као српског тренера који ради у Америци. Далеко од тога да себе сматрам НБА тренером. Мислим да је важно да се тим базира на играчима. Задатак је да не филозофирамо много, покушаћемо да сваку утакмицу побиједимо. Кошарка се мијења, поштују се принципи. Мораш да нађеш начина како год да дођеш до побједе. Наш задатак је да препознамо квалитет и сакријемо мане. Овај тим припада играчима и све ћемо подредити њима - нагласио је селектор.

Говорио је и о "прозорима".

- Мислим да је непотребно губити вријеме и дати коментар на "прозоре". То се неће промијенити. Морамо да се прилагодимо, да нађемо начин да утакмице побиједимо. Финска и Грузија имају континуитет. У овом тренутку мислим да не знам ко смо ми. Мислим да ћемо у наредних неколико дана то открити. Када је ријеч о континуитету мислим да су противници испред нас - рекао је Кокошков и анализирао наредног ривала.

- Типичан тим који игра са много кретње, сви шутирају, играју тимски, фанатично, уз одличну подршку публике. Али, у наредна два дана ћемо провести у упознавању нас - каже Кокошков.

Потврдио је и да је разговарао са Александром Ђорђевићем.

- Наравно да сам причао. Сале је оставио траг. Он сада има своје обавезе, као и ја. Били смо у контакту и то само постаје међусобно поштовање - каже Кокошков.

Пуно успјеха Кокошкову пожелио је први човјек КСС Предраг Даниловић.

- Желим све најбоље Игору у наредном раду. Сигуран сам да ћемо радити као тим. Договор је постигнут на вишегодишњи период, надамо се да ћемо завршити овај ОИ циклус - рекао је Даниловић.

- Хвала вам што нас пратитите, ако се сјећате некада није било тако. Пожелио бих Игору добродошлицу, вјерујем да се осјећа као да је ту дуго. Ми играчи ћемо да учинимо све да упознавање буде што брже. Поново те квалификације, чудан систем, али било је слично и до сада. Заједно са Игором, стручним штабом и КСС надам се да ће то све бити добро - закључио је искусни центар Мирослав Радуљица.