latinica  ћирилица
18/02/2020 |  14:01 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Вишковић: Влада разним мјерама покушава зауставити одлазак младих

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је одлазак младих људи са ових постора сложено питање и да Влада разним мјерама покушава да то заустави.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Ово је у одређеним моментима социолошко и економско питање, а можда и правна сигурност како се наши људи осјећају у БиХ и да ли они виде овдје будућност за своју дјецу - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске, одговарајући на питања народних посланика.

Вишковић је рекао да млади људи, нажалост, не одлазе само из Републике Српске, већ и из читаве БиХ и окружења.

Он је подсјетио да Влада покушава разним мјерама из пронаталитетне политике, олакшицама према привредним субјектима и повећањем плата на неки начин да заустави одлазак младих људи из Републике Српске.

Вишковић је рекао да ће на рјешавању тог питања Влада радити у складу са могућностима.

Говорећи о дугу у здравству Републике Српске, Вишковић је рекао да је тај дуг у моменту његовог доласка на позицију премијера износио око милијарду КМ, док тренутно износи милијарду и 60 милиона КМ.

- Као премијер покушавам да изнађем финансијска средства да бисмо зауставили то недомаћинско пословање у одређеним здравственим установама - истакао је Вишковић.

Он је најавио да ће Влада ускоро у скупштинску процедуру упутити закон о здравственој заштити и закон о социјалнм осигурању, јер Влада има намјеру да на основу анализа које су рађене са Свјетском банком сачини мјере како би здравствени систем био што више прилагођен домаћим могућностима и потребама.

Вишковић је подсјетио да је Влада Српске заједно са Србијом успјела да измири све обавезе које је имала према Фонду здравственог осигурања Србије.

- Добили смо од њих и грант од 20 одсто и сада смо потписали уговор гдје наши пацијенти који не могу добити услуге нашег здравственог система могу да се лијече у Србији као домаћи пацијенти. Ту рачунамо да ћемо направит значајну уштеду за Фонд здравственог осигурања Српске - закључио је Вишковић.