latinica  ћирилица
18/02/2020 |  15:45 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Усвојен Нацрт урбанистичког плана Бијељине и Јање

Сједница Скупштине града Бијељина завршена је у рекордно кратком року, а поједине тачке дневног реда усвојене су једногласно. Усвојен је нови Нацрт урбанистичког плана Бијељине и Јање, а једина расправа власти и опозиције вођена је око комуналне инфраструктуре.

Скупштина је усвојила Нацрт урбанистичког плана града Бијељине. Промјене у односу на досадаши односе се на прикључак на будући аутопут Бијељина-Брчко.

-  Када смо усвајали просторни план, прикључак Бијељине на аутопут био је на локацији код агротржног центра. Међутим, баш у том периоду било је усвајање у НС РС, гдје су посланици усвојили неке примједбе, тако да је сада прикључак на аутопут преко обилазнице, односно директно на индустријску зону - истакао је Миладин Ракић,  начелник Одјељења за просторно уређење града Бијељина.

Дата је сагласност на приједлог уговора о реализацији пројекта за изградњу система за наводњавање на подручју Батковића, који се реализује у сарадњи са ресорним министарством, уз учешће града са око 15 одсто од укупног износа пројекта.

- Ради се негдје око 377 хектара када је ријеч о систему за наводњавање, а када је ријеч о уређењу канала у дужини од 12,5 километара. Град је у обаваези да учествује у финансирању овог пројекта, а његова укупна цијена је шест милиона марака - рекао је младен Савић, начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељина.

Клуб одборника СНСД-а тражио је да се на сједницу Скупштине уврсте три тачке дневног реда, од којих се највише пажње даје загађењу на територији града Бијељина, јер је квалитет ваздуха у току сезоне гријања изузетно лош.

-  Тражили смо да на ову сједницу иде акциони план о смањењу загађења. Имали смо прилику да видимо да је Бијељина по индексу загађења у претходном периоду често знала бити и најзагађенији град у Европи, са неким индексом од чак преко 700. Оно чиме нисмо задовољни јесте извјештај о стању путева, извјештај о стању јавне расвјете, извјештај о стању неких комуналних улагања - каже шеф Клуба одборника СНСД у Скупштини града Бијељина Александар Ђурић.

На сједници је усвојен и програм изградње и одржавања јавне расвјете, у којем се наводи да ће у току године бити замијењено око 3.600 сијалица новом лед расвјетом, гдје се у наредних 10 година предвиђа уштеда од око два милиона марака.