latinica  ћирилица
18/02/2020 |  15:54 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Измјеном закона сачувати привреду и учинити доступним средства ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да ће учинити све да се сачува привреда у земљи и то кроз измјену закона, како би јој била доступна средства из европских фондова.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Штитићемо наше интересе кроз партиципацију у одређеним тијелима као што је Цефта, а приоритет нам је да у овој години испунимо и посљедње услове, како би БиХ била чланица Свјетске трговинске организације - истакао је Кошарац и додао да исто тако сви заједно у БиХ морају радити и на проналаску нових тржишта.

Према његовим ријечима, поштивањем међународних уговора, привредницима из БиХ могу се отворити нова тржишта.

На презентацији спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом у прошлој години коју је организовала Спољнотрговинска комора, Кошарац је истакао да око 80 одсто извоза из БиХ иде на тржиште ЕУ и земаља Цефте.

- Проналазак нових тржишта је тежак посао. Мора да постоји потпуна координација пословне заједнице, надлежних министарстава у БиХ, те свих комора у земљи, како би се пронашла нова тржишта - рекао је Кошарац.

Он сматра да би БиХ у наредном периоду требало да се окрене земљама Ефте, јер једино са њима БиХ у спољнотрговинској размјени остварује суфицит.

Он је поновио да проблеми постоје у имплементацији Цефта споразума и протокола, те да се ти спорови и проблеми морају рјешавати у оквиру Цефте.

Према његовим ријечима, један од разлога за оволики дефицит БиХ у спољнотрговинској размјени је и тај што је власт у Приштини увела таксе од 100 одсто на робе из БиХ и Србије.

- Уложићемо напоре, и ако смо свјесни чињенице да Цефта доноси одлуке потпуним консензусом, да се то питање храбрије ставља на дневни ред - рекао је Кошарац, те нагласио да ће тражити од представника БиХ већи ангажман.

Он је рекао да представници БиХ морају бити активни у Цефта тијелима, те додао да ће поред представљања на нивоу БиХ, бити видљиво и ентитетско представљање.

- Желим да сваки пут када будем ишао у Брисел, са мном буду и ентитетски министри и да заједно радимо отворено и храбрије, како бисмо заштитили нашу привреду, уз поштивање међународних уговора - истакао је Кошарац.

Када је ријеч о забрани извоза челика у ЕУ, Кошарац је рекао да је и то утицало на дефицит БиХ, те подсјетио да је након разговора са европским комесаром за трговину Филом Хоганом, отворена ревизија тог питања, у циљу изузимања БиХ из мјера ЕУ.

- Ове мјере погађају рудник `Љубију`, жељезнице и Републике Српске и Федерације БиХ, те фирму `Митал` у Зеници - рекао је Кошарац, те позвао све оне који имају адекватне аргументе да их презентују, како би представници БиХ били што боље припремљени за разговор са надлежним у ЕУ.

Говорећи о гранама привреде у БиХ које би могле бити перспективне, Кошарац је истакао туризам, као мултипликатор за даљи економски развој земље.

Он је навео да се БиХ налази на 20. мјесту УН листе о туризму, те подсјетио да је ова област у земљи неуређена, те да нема довољно школованог кадра.

- Мислим да у том контексту морамо радити много организованије и боље - рекао је министар спољне трговине, те додао да се не смију занемарити ни винари, али ни произвођачи љековитог биља, етеричних уља.

Према његовим ријечима, овим произвођачима би требало пружити охрабрење, са аспекта примјене европских стандарда, али и кориштења европских фондова, како би инвестирали у развој домаће производње.

- Поштујући међународно прописане уговоре, морамо омогућити нашој привреди да обављају спољнотрговински промет - нагласио је Кошарац.

Он је навео да ће се представници Министарства и Спољнотрговинске коморе састајати једном мјесечно, како би рјешавали једно по једно питање и један по један проблем, а све с циљем помоћи привредној заједници БиХ.