latinica  ћирилица
18/02/2020 |  20:00 ⇒ 19/02/2020 | 08:31 | Аутор: РТРС

Ђоковић: Пуно ми значи подршка из Српске; Ускоро интервју на РТРС

Најбољи свјетски тенисер Новак Ђоковић тренутно одмара након освајања рекордне осме титуле на Аустралијан опену и повратка на прво мјесто АТП листе. Слободан дан у Београду српски тенисер је искористио да за дружење с новинарима, међу којима је била и наша екипа. Ђоковић је дао ексклузивни интервју за РТРС који ће бити емитован у наредним данима.

Новак је конференцију за медије почео утисцима из Аустралије, односно говорио је о освајању АТП купа, али и првог гренд слема у сезони.

- Задовољство је бити у Србији, нарочито послије освајања првог издања АТП купа. Имали смо изванредну атмосферу и амбијент, чему је помогао присан однос који имамо у екипи. Биле су то двије недјеље које ћу стварно дуго памтити. Дејвис куп који смо освојили дао је свима нама вјетар у леђа - рекао је он и похвалио колеге које су са њим наступали за Србију.

- Душан Лајовић и Филип Крајиновић, који није био са нама, Виктор Троицки, као и Никола Ћаћић, који се опредијелио за дубл, сви су у доброј форми. Лијепо нам се пише и у Дејвис купу и у АТП купу - рекао је Ђоковићак.

Аустралијан опен његов је омиљени турнир. Српски тенисер поновио је како се тамо одлично осјећа, а на првом гренд слему у сезони одиграо је и најбољи меч у каријери.

Ђоковић се дотакао и навијача из Републике Српске.

- Пуно ми значи подршка навијача из Републике Српске. Супруга и ја смо били са пријатељима из Бањалуке на скијању, они су нам причали колико им значе моји успјеси и хвала им пуно за подршку.

Учешће на Олимпијским играма - посебан доживљај

- Лијепо се осјећам у Аустралији, тамо сам увијек пружао свој максимум. Најузбудљивије је било финале са Надалом 2012. године. Добро сам почео годину, инспирисан сам да имам најбољу годину. Ово је олимпијска година, распоред ће бити напоран и згуснут. Биће мање простора за одмор након Вимблдона. Циљеви су гренд слем турнири, али и олимпијски турнир. Имао сам прилику да освојим медаљу за Србију 2008. године, надам се да ће освојити нову ове године – златну - рекао је Новак.

- Игре су највећа спортска смотра, највећи спортски догађај. Велика је част што могу да представљам Србију. Имао сам срећу да носим заставу наше земље 2008. године, нажалост на претходна два такмичења нисам био на церемонији отварања. Овога пута циљ ми је да то не пропустим - рекао је Новак и наставио:

- Олимпијском турниру ћу приступити као сваком другом јер мислим да је то најбољи могући начин да дам себи највеће шансе за добар резултат. Осим тога, желим да будем у олимпијском селу, да осјетим ту атмосферу. Не постоји могућност нигде да ви сједите у мензи, а да поред вас пролазе и шетају најбољи спортисти и олимпијци свијета. Прилика да можете са њима да разговарате, да црпите инспирацију и све оно за спорт и живот, привилегија је сама по себи - каже најбољи свјетски тенисер.

Оно што ме испуњава је радост коју осећам док држим рекет у рукама

Новак је говорио и о томе колико га испуњавају побједе и освојени турнири.

- За мене, колико год то чудно звучало људима, сама побједа и освајање турнира не мора да ме испуни. Оно што мене испуњава је радост коју имам док имам рекет у рукама. Постоје дане када се не осјећам најбоље, не тренира ми се. Али, ако се не вратим унутрашњем дјетету које је са четири године почело да игра тенис, не могу да будем испуњен, независно од победа и титула - рекао је Новак.

- Мени тенис пружа могућност, платформу да могу да унапређујем себе. Рецимо, за мене је Дубаи, који је мањи турнир, прилика да апгрејдујем себе, да напредујем, да научим неке нове лекције, да имам емоцију којој се стално враћам. Као посqедица стижу побједе, стижу трофеји...

Иако су гренд слем трофеји најважнији, Новак сматра да су и остали турнири узузетно битни.

- За мене је сваки турнир битан. Тако сам одрастао, тако су ме учили. Никада ниједан турнир не потцењујем нити штедим себе на мањим турнирима. Радије увијек бирам да не играм турнир него да га играм са пола снаге. Сваки меч ми је нова прилика да напредујем и будем боља верзија себе. И заиста мислим да има још ствари које могу да унаприједим. Сваки дан ме чекају изазови. Ове године се враћам у Дубаи између Аустралије и Индијан Велса. У Дубаију ћу играти и сингл и дубл. На мастерсима у Америци се надам добрим резултатима који су изостали протеклих година.

Дисање, вјера, љубав...

Новак је говорио и о техникама које користи како би се смирио у тешким тренуцима током мечева.

- Постоје универзалне ствари у којима сваки спортиста може да се препозна. Када се ломи резултат и када је резултат на страни противника, ја се трудим да останем у садашњем тренутку. То је теже остварити него рећи. То се постиже разумијевањем себе, искуством, радом... Свјесно дисање је једно од најефектнијих рјешења за мене. У тренуцима када имате превише мисли и емоција, оно што ја урадим је да затворим очи, смирим себе, усредсредим се на наредни поен. Постоје моменти када имате виши циљ у глави - каже Новак.

- Некога мотивише пехар, некога помисао на фамилију, ја све то имам у одређеним моментима, али увијек неку слику оживим у глави која ме оспособи да пружим најбољу могућу партију. Вјерујем да је искуство пресудно. Када се добро припремите за меч то је 50% обављеног посла. Нормално је да се свакоме деси излив бијеса, нисам поносан на неке своје реакције, али битно је колико брзо се ја опоравим и освјестим да одиграм што боље наредни поен и остатак меча. Потребно је доста времена и посвећености за то. Наш мозак реагује на континуирано понављање. То понављање постаје навика.

Паметан рад важнији од мукотрпног

- Када дођем у ситуације да нема излаза, пронађем пут да се вратим. Говорио сам о дисању, не мислим о несвјесном дисању јер 95 одсто дисања је несвјесно. Тада успијевам да се смирим и спустим пулс. Послије тога иде визуелизација у коју снажно вјерујем. Увијек прво у глави визуелизујем оно што ме чека. Наш ум слике које му представљате као нешто што желите, прихвата то као реалност. Што више пута поновите и посложите те слике, оне постају чешће, веће и реалније, док не постану стварност. Када се остваре, то не значи да са тим треба престати, већ наставити. Послије тога иде вјера, љубав најмилијих и породице, вјеровање у Бога и то да нас анђели чувају. Све то су технике које могу помоћи у најтежим ситуацијама - рекао је Новак.

- Сви причају о тешком и мукотрпном раду, то је саставни дио сваког спорта, али мислим да се треба концентрисати на паметан рад. Оно што је вама као индивидуи најбоље да радите, како бисте напредовали и остварили оно што желите. Такав рад је много значајнији и делотворнији. Паметан рад - сматра најбољи свјетски тенисер.

О навијању за Федерера и Надала

- Доста се сада прича и пише да ме људи не воле. Не волим да причам у своје име, али желим да се осврнем на то. Све ове године колико путујем, осјећам да уживам велику подршку. У неким дијеловима свијета имам већу подршку, негдје мању - рекао је Новак и посебно се осврнуо на мечеве које је ограо против Роџера Федерера и Рафаела Надала.

- Логично, када играм са Федерером и Надалом, због свега што су учинили и што представљају у овом спорту, они имају већу подршку публике. Али то не значи да мене људи не воле. Чак и да је таква ситуација, да ме нигдје не воли, што није истина, зашто бих ја доливао уље на ватру? Не желим да окрећем Србију и цијелу спортску јавност против некога. Понављам, имам велику подршку, свјестан сам да је то негде мање, негде више - самоувјерен је Новак.

Ђоковић је истакао да је до снимка играња тениса са дјецом дошло случајно.

- Видио сам их како играју и обећао да ћу се вратити, јер сам тад први пут у неколико година видио их да се ту играју тениса. Одиграли смо неколико поена и било је добро зезање – насмијао се Ђоковић.

Извор: РТРС/РТС