latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:00 | Аутор: СРНА

Одаловић: Србија са правом реагује на дешавања у БиХ

Србија са правом реагује на оно што се дешава у БиХ, јер је гарант Дејтонског мировног споразума и мора да бди над њим и увијек ће подржати српски народ који се бори за своја права, поручује генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић.

- Све што се дешава у БиХ је дио кампање да се ревидира Дејтонски мировни споразум, што ствара узнемирење, јер се не зна крај приче... Ако је оваква одлука донесена, да се земљиште преписује и уписује, то је повод за озбиљно узнемирење и реговање не само српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, него и Скупштине - рекао је Одаловић за РТС.

Он је нагласио да веома забрињавају изјаве попут оне лидера СДА Бакира Изетбеговића да међународна заједница и Тужилаштво БиХ "могу одмах, ако имају храбрости, да зауставе" српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Замислите када би све странке у БиХ лицитирале ко треба да буде хапшен. То је за унутрашњу употребу, са једне стране, а, са друге стране, и додатни притисак на међународне званичнике да буде ревидиран Дејтонски мировни споразум. Грдно се варају сви који мисле да неко од Срба мора да ћути - истиче Одаловић.

Он каже да у Републици Српској реагују транспарентно, у парламенту, и тако саопштавају своју позицију.

- Тако се брани Дејтон. Ово се треба зауставити у старту - напомиње Одаловић.

Он је рекао да узнемирава понашање Уставног суда БиХ да буде ревидиран Дејтонски мировни споразум, указујући да то ревидирање усмјерава ка смањењу одређених права и овлашћења које има Република Српска.

Одаловић је навео да је у БиХ све установљено на тројном дјеловању, те да су институције у озбиљном проблему, због чега морају бити обезбијеђени квалитетнији механизми да све може да функционише.

Коментаришући поруке да понашање Уставног суда БиХ води ка референдуму, Одаловић истиче да је то и пут да се референдумом добије подршка ставова.

- Са друге стране, то плаши међународне званичнике. Мислим да /високи представник Валентин/ Инцко ужива огромне бенефите боравком у Сарајеву, а овим сада се угрожава његова позиција. Он има један ушушкан, лијеп посао, добро плаћен. Али Републике Српска не може да дозволи да Инцка моли, он треба да бди над Дејтонским мировним споразумом - сматра Одаловић.

Он је подсјетио да међу ентитетима постоји граница, постоје прелази и службе.

- Постоји ентитет и овлашћења која су његова, а покушај централизованих власти је да узму то, али на штету Срба. Управљање над земљиштем значи да нема развоја Републике Српске - упозорава Одаловић.