latinica  ћирилица
19/02/2020 |  12:00 ⇒ 12:00 | Аутор: banjaluka.net

Бањалучки СДС против Станивуковића?

Послије јучерашњег, бурног окршаја са Соњом Караџић Јовичевић, доведена је у питање подршка СДС-а кандидатури ПДП-овог Драшка Станивуковића за градоначелника Бање Луке, тврде високопозиционирани чланови Градског одбора СДС-а.
Драшко Станивуковић (фото: banjaluka.net) -
Драшко Станивуковић (фото: banjaluka.net)

Према тврдњама више извора из врха бањалучког СДС-а, јучерашњи, по њиховом мишљењу, потпуно непотребни сукоб са потпредсједеницом парламента и утицајном СДС-овком коју је назвао "режимским човјеком који забада нож у леђа цијелој опозицији", Станивуковић је сам затворио врата за евентуалну подршку СДС-а на изборима у Бањалуци, пише Banjaluka.net.

Овај сукоб је, тврде, ојачао ставове утицајне фракције у бањалучком СДС-у која одавно има дебеле резерве према Станивуковићевој кандидатури.

Још од прошле године, кад је сам, не питајући било кога за мишљење, себе промовисао као заједничког кандидата опозионог блока, у добром дијелу бањалучког СДС-а преовлађује став да га не би требало подржати или, да будемо тачније, та сарадња буде условљена приједлогом другог кандидата ПДП-а.

Неког озбиљнијег, мислимо, при чему, као најприхватљивији, котирају Јелена Тривић или Младен Иванић.

Послије јучерашњег окршаја са Караџићком, ова резерва добија још више не снази, у тој мјери да готово више нико од утицајних СДС-оваца у Бањалуци не препознаје Станивуковића као заједничког кандидата – наводи Banjaluka.net.

Како истичу, непотребна свађа са кћерком Радована Караџића дошла је у веома незгодном тренутку, односно док се се припремају и официјелни разговори између двије партије о евентуалном заједничком кандидату. А, како ствари, тренутно стоје, мало је вјероватно да у бањалучком СДС-у постоји већина која би подржала Станивуковићеву кандидатуру.

Осим пар људи, попут одборника Александра Петковића, нико озбиљан у бањалучком СДС-у не препознаје Станивуковића као кандидата који би могао да побиједи тако надмоћног противкандидата, као што је Игор Радојичић. По нашем, готово неподијељеном мишљењу, неупоредуиво прихватљивији и бољи кандидат била би Јелена Тривић, која је, и по образовању и досадашњој каријери, много бољи противкандидат Радојичићу. Да ствар буде повољнија, Тривићка нема апсолутно ниједну мрљу у биографији за коју би се могао "ухватити" СНСД, док Станивуковића, поред изражене непромишљености и очигледног неискуства, могу "изазивати" сумњиво стеченим богатством, али и непотребним гафовима, попут уласка у сукоб са владиком Јефремом, и то у тренутку док знамо колико је важна подршка СПЦ-а, колико год она била испод јавног радара – наводи Banjaluka.net.

Како год било, бањалучки СДС се већ неколико мјесеци није јавно изјаснио да ли подржава или не Станивуковићеву кандидатуру, иако ју је ПДП самостално, без претходних разговора са коалиционим партнерима, промовисао још крајем новембра прошле године. За коначну одлуку, додуше, имају још доста времена, пошто се изборне листе пријављују до половине јуна ове године.

Од осталих, помена вриједних партија из опозицног блока, Станивуковић у овом тренутку, може рачунати само на подршку двоје актуелних одборника у градском парламенту, Саше Лазића и Мирне Савић Бањац, који су, по изласку из Чавићевог НДП-а, оформили соптвени политички покрет. У исто вријеме, у "Покрету правде", који окупља чланове групе "Правда за Давида", имају дебеле резерве према Станивуковићевој кандидатури, не праштајући му то што је изневјерио обећање да неће ући у скупштину све док се не ријеши случај страдања Давида Драгичевића.