latinica  ћирилица
19/02/2020 |  15:38 | Аутор: СРНА

Џаферовић: Одлазак страних судија значио би пут у нестанак БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас да би одлазак страних судија из Уставног суда БиХ значио пут у нестанак БиХ, те позвао на разговоре о ширим промјенама Устава БиХ које укључују и ентитетско гласање.

 - Тражити у ситуацији блокада, опструкција, пријетњи отцјепљењем да стране судије оду из Уставног суда и ништа друго не промијенити - пут је у нестанак БиХ - рекао је Џаферовић новинарима након сједнице Предсједништва БиХ.

Џаферовић је поручио да Дејтонски споразум није јеловник, па да се из њега може узети оно што се некоме свиђа, а одбацити оно што се не свиђа.

Он је навео да је, када је ријеч о посјети БиХ предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, српски члан Предсједништва Милорад Додик гласао против и најавио покретање питања угрожавања виталног националног интереса.

- Тачке које се тичу Оружаних снага БиХ данас нису усвојене јер је Додик гласао против, а те одлуке, када је ријеч о одбрани БиХ, доносе се консензусом - рекао је Џаферовић.

Бошњачки члан Предсједништва тврди да се на данашњој сједници видјела опструкција функционисања институција БиХ, називајући то опструкцијом Дејтонског мировног споразума.

- Они који против тога раде не могу то објашњавати тако да учествују у сједницама, а гласају против свега јер је то врло озбиљна повреда Дејтонског мировног споразума и опструисање институција БиХ - рекао је Џаферовић, позивајући да се то не чини јер, како је навео, у крајњем ће испаштати ентитети.

Бошњачки члан Предсједништва је рекао да БиХ не може да нестане, али да може нестати само оно што је настало у Дејтону, додајући да су то ентитети.

Он сматра да се под блокадама настоји издејствовати рјешење које би БиХ могло одвести у суноврат.

- То би могло значити да, ако би се донијела нека одлука о дисолуцији, онда не би било институције у БиХ која би била у могућности да заштити Дејтонски споразум и да такву одлуку одбаци. То су циљеви оних који траже да се искључе странци из Уставног суда БиХ - тврди Џаферовић.

Говорећи о именовању новог судије Уставног суда БиХ, Џаферовић је негирао да је о томе разговарао с Додиком, те додао да му /Додику/ ништа није говорио о томе.

- Сва три члана Предсједништва БиХ су од предсједника Уставног суда БиХ обавијештена о покретању процедуре за избор једног страног судије јер 25. априла једном од постојећих судија истиче мандат. Сва три члана Предсједништва су имала могућност да реагују, па мислим да /предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко/ Комшић никога није обмануо - додао је Џаферовић.

Он је поручио да се не смије заборавити да Предсједништво БиХ дјелује само на нивоу консултација, те да се од Предсједништва БиХ не тражи никаква одлука.

Џаферовић је напоменуо да уопште није могуће усвојити закон о Уставном суду БиХ којим би се уредило дјеловање и рад те институције, с обзиром на то да Уставни суд своје утемељење о раду има искључиво у Уставу БиХ, у којем су дефинисани структура, кворум и овлаштења те институције.