latinica  ћирилица
19/02/2020 |  15:49 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Парламент Српске одлучиће о посјети Мила Ђукановића (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да ће посланици Народне скупштине Републике Српске одлучити да ли ће црногорски предсједник Мило Ђукановић посјетити БиХ.
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba)

Након сједнице Предсједништва БиХ Додик је рекао да је био против тачке о посјети Ђукановића, а која је данас поново предложена, те да ће покренути витални национални интерес.

- Гласао сам поново против те тачке која је предложена. То подразумијева да ће, уколико се поштује одлука Народне скупштине Српске и из принципијелних разлога, бити подигнут витални национални интерес и та тачка ће ићи на Народну скупштину која ће одлучити да ли ће Ђукановић доћи у БиХ или не - рекао је српски члан Предсједништва.

Образлажући зашто је против те посјете, Додик је навео да у Црној Гори већ дуже вријеме постоји значајан ниво нестабилности која привлачи пажњу не само црногорске, већ и регионалне јавности, те да док је такво стање у Црној Гори било каква посјета тако високог нивоа би требало да буде пролонгирана.

- Очигледно су друга два члана Предсједништва хтјели да нам пошаљу поруку и, с обзиром на то да је ријеч о проблемима у вези са позицијом Српске православне цркве, да, понижавајући српски народ, дају сагласност да црногорски предсједник дође у БиХ као да се ништа не дешава и као да није важно шта се дешава у Црној Гори - рекао је Додик.

Он је навео да је био и против тачке која се односи на идентификациона документа и потписивање документа које је требало да потпише БиХ са САД, из чисто принципијелних разлога, не давајући легитимитет одлукама.

Српски члан Предсједништва је рекао да ће наставити то да ради и убудуће.

Он је навео да је на данашњој сједници гласао против да се додијели помиловање за лице које се терети за тероризам, те за лице које се доводи у везу са дрогом, али и за донацију Европске комисије од 12 милиона КМ, за Републику Српску, за изградњу коридора.

- Нама не треба ниједна одлука на нивоу БиХ док ово питање у вези са Уставним судом не буде ријешено - рекао је Додик.

Он је поновио да БиХ за Србе није добро мјесто за живот.

- Републику Српску и Србе мрзе Бошњаци и њихова политичка елита - рекао је српски члан Предсједништва, те додао да је више од 150.000 Срба и више од 100.000 Хрвата градило Сарајево, улажући у његову инфраструктуру и путеве.

Према његовим ријечима, "садашњи уживаоци овог града" покушавају да направе кривце од Срби и Хрвата који су морали да оду из Сарајева.

Када је ријеч о наставку разговора са СДА, Додик је рекао да је то бесмислена прича.

- Колико је то бесмислено види се из тога колико дуго разоворају ХДЗ и СДА и нема никаквог рјешења - рекао је Додик, те додао да и када су СНСД и СДА разговарали, договор није испоштиван или је било превара.

Као примјер преваре, он је навео попуњавање Савјета министара, односно именовање министра за људска права и избјеглице.

Повезане вијести:

Комшић и Џаферовић одредили термин посјете Ђукановића, Додик против

Додик позвао Комшића да поднесе оставку