latinica  ћирилица
19/02/2020 |  16:13 | Аутор: СРНА

Владика Фотије: Срби у ФБиХ сведени на статистичку грешку

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије изјавио је да су Срби у свим дијеловима ФБиХ сведени на ниво статистичке грешке, објављено је на сајту Српске православне цркве.
Владика Фотије - Фото: СРНА
Владика ФотијеФото: СРНА

- Срба је у Федерацији безначајан број, али је за нас значајно да је наша историја тамо, да су наше светиње тамо и велика имовина. Српска православна црква само у Тузли има више од 30 објеката које ћемо потраживати и ми то нећемо оставити - музеје, иконе, културно благо које морамо очувати - рекао је владика Фотије.

Епископ Фотије је најавио објављивање књиге о страдању и прогону Срба са простора Тузле и околине са значајном документацијом да ти догађаји не би били заборављени, као ни вијекови живота Срба на тим просторима.

Владика Фотије је истакао да је Српска православна црква кохезиони фактор, мјесто окупљања Срба и да чува јединство народа.

- Проблем око наше цркве постоји и у Америци, проблем у Црној Гори, у БиХ је сада проблем са покушајем одузимања земљишта и морамо бити јединствени, доносити праве одлуке и најпаметнија решења за добро нашег народа - поручио је епископ Фотије.

Он је похвалио сусрете представника власти Републике Српске и Србије као доказ јединства који српском народу улива наду и снагу.

Владика Фотије је благословио православни сабор у Бијељини који је на празник Сретење окупио више од хиљаду Тузлака.

- Велика се трагедија десила у Тузли из које је 20.000 Срба напустило своје домове - рекао је владика Фотије и поручио да једино слога може спасити српски народ од даљег страдања.

Нека постоје све партије у Републици Српској, али оно што је основно, што је заједничко, то не сме да се гази, а то су темељи - Република Српска и свето православље, празници попут 9. јануара и јединство, закључио је епископ зворничко-тузлански.

Петом сабору Тузлака присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је за рад и пројекте Завичајног удружења Тузлака у Бијељини поклонио 50.000 КМ.

- Српски народ који је напустио своје куће и постојање на простору данашње ФБиХ је страдалнички и јуначки и дао је несумњив допринос одбрани и развоју Републике Српске - оцијенио је Додик.

Он је поручио да је захвалан свим људима у Републици Српској за повјерење и указао колико је данас важно да поново сви буду окупљени око идеје Републике Српске.

- Република Српска се одбранила у рату и гради се у миру, али је и оспоравају различите инстанце, раније је то чинио високи представник, а сада се путем Уставног суда БиХ покушава изманипулисати и под плаштом приче о владавини права подметнути Србима одговорност и кривица зато што бране своје, оно што већ имају - рекао је Додик.

Предсједник Организационог одбора Данијел Перић рекао је да окупљање Тузлака у Бијељини постаје традиција и да је све више оних који желе да присуствују том догађају.

Осим богатог културно-умјетничког програма, Перић је напоменуо да ће дружење и ове године имати посебну, хуманитарну димензију, захваљујући којој је пружена помоћ многима до сада.

- Подијелили смо 53 новчане помоћи повратницима у наш крај. Очекујемо да ћемо и ове године, пред Васкрс, подијелити новчану помоћ Тузлацима који су се вратили у наш крај и живе у тешким условима - нагласио је Перић.

Он је као изузетно значајно истакао очување обичаја и традиције, као и сјећање на завичај.

- Покушавамо да обичај и традицију сачувамо од заборава. За пет година колико постоји Завичајно удружење Тузлака успјели смо у намјери да се уради филм о Тузланској колони, а ускоро треба да буде завршена и књига која има више од 800 страна. На том пројекту се ради три године. У питању су неке ствари које ни институције, које су много веће од нас, једног удружења грађана, нису урадиле - каже Перић.

Свештеник Спасоје Радовановић, парох пожарнички, рекао је да тренутно у Пожарници има око 70 православних домаћинстава која јако тешко живе.

- Као повратници боре се за егзистенцију. Омладина, углавним, није запослена ни у једној од државних институција у Тузланском кантону, а старији се сусрећу са проблемом сиромаштва. Многима који су се вратили куће нису обновљене и тешко живе, од пензија, а неки се баве сточарством и пољопривредом - истакао је свештеник Радовановић.

На тешку судбину српског народа на тим просторима осврнуо се и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић, који је као поражавајућу чињеницу навео то да су злочини у Тузланској регији остали непроцесуирани.

- Тузланска колона није добила судски епилог, односно јесте – обустављена је истрага против свих одговорних за почињене злочине. Имали смо и процес који је вођен пред Кантоналним судом у Тузли, гдје је на крају била ослобађајућа пресуда за директно извршење, пуцање у војника, иако је постојало свједочење управо тог војника, који је само захваљујући срећи преживио - рекао је Којић.

Он је подсјетио да је у завршној фази монографија која говори о егзодусу Тузлака која ће имати најмање хиљаду страна.

У име Завичајног удружења Тузлака у Бијељини славни диригент хора "Србадија" Десанка Тракиловић најавила је да ће ове године бити обиљежено 28 година од егзодуса Срба са Тузланске регије и припремљена студија - Тузла, злочин без казне, о чему је раније објављен филм.

- Све док се будемо скупљали у црквеној порти и његовали своју традицију, чували породицу и образовали дјецу, ми ћемо имати напредак - поручила је Тракиловићева.