latinica  ћирилица
19/02/2020 |  16:16 | Аутор: СРНА

Два милијардера у трци за Бијелу кућу?

Бивши градоначелник Њујорка, бизнисмен и милијардер Мајкл Блумберг прикључио се трци за предсједничког кандидата из редова Демократске стране, али га дио супарника оптужује да жели да - купи изборе.
Мајкл Блумберг - Фото: Beta/AP
Мајкл БлумбергФото: Beta/AP

Блумбергова популарност у испитивањима јавног мњења расте - сада га подржава 19 одсто симпатизера Демократске странке.

Бивши њујоршки градоначелник најављује да ће, ако буде изабран, вјероватно продати "Блумберг ЛП", компанију за финансијске и друге вијести.

Блумберг ће први пут учествовати у предсједничкој дебати демократа у Невади на којој ће се супротставити демократским супарницима за кандидатуру на предсједничким изборима крајем године.

Амерички медији процјењују да је 78-годишњи Блумберг "тежак" 60 милијарди долара.

На изборима за градоначелника 2001. и 2005. године, као дугогодишњи члан демократа прешао је у редове републиканаца, да би потом постао независан, а на крају се поново вратио демократима.

Страначки ривали оптужују га због наводних дискриминаторских полицијских мјера током његове владавине Њујорком, као и због "сексистичке праксе" унутар његове фирме.

Блумберг не учествује на предизборима у прве четири савезне државе одржаним у Ајови и Њу Хемпширу, те наредним Невади и Јужној Каролини, већ се нада да ће се тим изборима прикључити на "суперуторак" 3. марта, када на биралишта излази 14 савезних држава, међу њима и Тексас и Калифорнија.

Најмање пет кандидата демократа квалификовало се за дебату у сриједу, уочи избора у Невади 22. фебруара: Џо Бајден, сенатори Берни Сендерс, Елизабет Ворен и Ејми Клобучар, те бивши градоначелник градића у Индијани Пити Бутиџиџ.

Воренова и Сендерс тврде да Блумберг покушава да купи изборе.