latinica  ћирилица
19/02/2020 |  18:28 ⇒ 18:31 | Аутор: Вечерње новости

Требиње: Изложено 800 ручно урађених костима из доба Немањића

У Требињу је отворена изложба оригиналних реквизита из ТВ серијала "Немањићи".
Културни центар у Требињу: Изложба ескпоната из доба Немањића -
Културни центар у Требињу: Изложба ескпоната из доба Немањића

У галерији Културног центра у Требињу отворена је изложба уметничких и занатских дјела намјенски рађених за потребе снимања серије "Немањићи - рађање краљевине".

За потребе серије ручно је урађено 800 костима и неколико хиљада реквизита, умјетничких дјела костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасенског.

Поставку аутора Петра Ђиновића, директора Галерија РТС, чине оригинални костими, наоружање, заставе, дијелови намјештаја израђени као реквизити за снимање првог серијала о средњовјековној српској династији - Немањићима, а према његовим ријечима, посебно занимљива је била израда мачева.

- Има доста костима, доста реквизита, а посебно бих издвојио мачеве. У разговору са господином који је био задужен за тај дио, сазнао сам да је он дошао до црквених записа о томе како се то некада радило, и онда се тих записа и држао.

Он је чак направио ковачницу истовјетну оној из тог времена, откопавао руду, калио, ковао и гледао да све направи што вјерније и на истоветан начин - истакао је Ђиновић.

Оно што он посебно истиче је занимљивост саме изложбе, односно жељу да се духовност тог времана приближи младима.

- Вјероватно нисам у потпуности успио, али ми је жеља била искрена, да младим људима скренем пажњу на тај период овим занимљивим експонатима, на период Немањића у којем је настала држава са црквом. Та духовност је веома важна. То је посебно вријеме, из ког се развијало српско друштво - нагласио је Ђиновић. 

Поставку реквизита из серије "Немањићи - рађање краљевине" у галерији Културног центра посјетиоци могу да погледају до 29. фебруара.

Серија "Немањићи - рађање краљевине" снимана је и у Требињу.

- За мене је задовољство што је град Требиње био домаћин и током снимања дела игране серије, али још важније је да смо окупљени овдје и да имамо прилику да уживамо у оваквој вечери - рекла је Слађана Скочајић, замјеник градоначелника Требиња.