latinica  ћирилица
19/02/2020 |  19:31 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Додик: Нећу дозволити разградњу Српске 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да поднесе оставку због прећуткивања писма предсједника Европског суда за људска права, у коме је тражено мишљење Предсједништва у вези с именовањем страног судије у Управном суду БиХ.

Жељко Комшић одбио је да то уради. Додик је најавио да ће у наредних дан-два у парламентарну процедуру, бити упућен приједлог Закона о Уставном суду БиХ, који предвиђа престанак мандата страних судија.

Српски члан Предсједништва позвао се на механизам заштите виталног ентитетског интереса на двије одлуке Предсједништва, донесене гласовима бошњачког и хрватског члана.

Никада краћа сједница Предесједништва. Десетак минута било је довољно Милораду Додику да, сходно закључцима Народне скупштине да представници Српске не доприносе доношењу одлука у институцијама БиХ, гласа против предложеног дневног реда.

Истовремено, друга два члана одбила су његов приједлог да се утврди одговорност Жељка Комшића, зато што је свјесно изманипулисао предсједника Европског суда за људска права и јавност у вези с именовањем страног судија.

- Мој циљ је да се утврди одговорност и зато мислим да је сасвим пристојно да господин Комшић уколико има моралног дигнетита и уколико му је стало до земље коју жучно заступа да поднесе оставку. То је његова одговорност - поручио је Додик.

На оптужбе да је свјесно, прећуткивањем, прекршио Устав БиХ и Пословник о раду Предсједништва, из Комшићевог кабинета одговарају да три кабинета у исто вријеме добијају пошту и да је проблем што је не читају.

То напросто није тачно, јер је писмо из Стразбура нумерички адресирано само на један Комшићев кабинет, док је сва пошта нумерички назначава на сва три кабинета.

- Могу имати разумијевања за његова стања, али не могу расправљати с његовим бијесним глистама. То што се њему не свиђа што сам ја у Предсједништву, мораће да се стрпи још двије године - рекао је Комшић.

Милорад Додик је најавио да ће писмом обавијестити предсједника Европског суда за људска права да је изманипулисан од стране предсједавајућег Предсједништва и да није проведена обавезна уставна процедура у вези с давањем мишљења на именовања страног судије у Уставном суду БиХ.

- Прије дан, два када из кабинета Џаферовића речено је дао је он да није упознат с тим. Он ће сада рећи да јесте. Очигледно се ради о блоку. Ја сам ту сам, њих су двојица - истакао је Додик.

Џаферовић је навео да чланови његовог кабинета, а и он није разговарао са Додиком.

- Ја мислим да Комшић никога није обмануо - додао је Џаферовић.

Клуб СНСД-а заједно са Српским и Клубом ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине сутра, најкасније прекосутра, упутиће у парламентарну процедуру Приједлог Закона о Уставном суду који подразумијева престанак мандата страних и избор домаћих судија у Уставном суду БиХ. Према том приједлогу, Предсједништво би бирало тројицу домаћих судија, а Парламентарна скупштина би их потврђивала. Избор шест преосталих, остао би као и до сада по три у ентитетским парламентима.

- Ова криза може да буде завршена само уколико Уставни суд поништи своју одлуку и уколико се избаце стране судије из Уставног суда иначе неће бити могуће донијети било коју одлуку у органима БиХ Предсједништву,Парпаментарној скупштини и Савјету министара - поручио је Додик.

На позиве Тужилаштву БиХ да дјелују према онима који како то представљају у Сарајеву, не проводе одлуку Уставног суда БиХ, Додик одговара да је спреман и на хапшење, али да ће рпскаС имати спреман одговор. Понавља да Уставни суд БиХ ради у интересу Бошњака, на разградњи Српске и нема легитимност да би се поштовале његове одлуке.

- Ево ухапсите ме ако можете. Ваше Тужилаштво и Суд БиХ, можете да окачите "мачку о реп". Било било какав прогон, уколико то урадите против мене неће се подузети мјере, али уколико то урадите против било кога другог из Српске сем мене предузећемо мјере и видјећете како ће радити Суд и Тужилаштво - навео је Додик.

Сутра у Сједишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву биће организован састанак свих српских представника који раде у институцијамаи БиХ. Биће разматрани даљњи кораци у вези са неучествовањем у доношењу одлука и на нижим органима БиХ. Најављујући тај састанак, Додик је рекао да је уставно право српских представника да гласају за и против, али да остају у институцијама БиХ.

- Ја сам данас био на сједници. Бићу на све и једној. Сви наши делегати и посланици биће на сједницама. Видјели сте како гласају. Одржаваће се сједнице Савјета министара, али неће доносити ниједну одлуку. Неће донијети одлуку ни о продужењу привременог финансирања у БиХ ако неће хоће хаос нека изволи - рекао је Додик.

С обзиром да је био прегласан, српски члан Предсједништва затражио је заштиту виталног ентитетског интереса због одлуке о доласку црногорског предсједника у БиХ и прихватање Споразума о статусу између БиХ и Европске уније о дјеловању ФРОНТЕXа. Ипак, направио је преседан и учествовао у доношењу одлуке којом је заједно са друга два члана Предсједништва, одбио захтјев за помиловањем једног терористе и продавца наркотика чиме би им биле смањене казне. Али то не мијења ништа у провођењеу закључака Народној скупштини Српске, каже Додик.