latinica  ћирилица
19/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Угрожена производња дувана у Семберији и Мајевици

Произвођачи дувана у Семберији и Посавини ризикују да угасе производњу, јер су њихови захтјеви и протести због обрачуна ПДВ-а, остали без одговора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Из истих разлога, ни предузеће Дуван из Бијељине не може да организује овогодишњу производњу .

Хоће ли хиљаде хектара земљишта, која су деценијама била под дуваном у Семберији и Посавини, овог прољећа зарасти у коров? Ни произвођачи ни откупљивачи немају избора, јер их је Управа за индиректно опорезивање селективно опорезовала, на начин, тврде, који се не примјењује нигдје више у БиХ.

- Они индиректно желе да униште произвиодњу дувана, а производња дувана је ресурс Републике Срспке. Укупна произвидња дувана је 98 % у Републици Српској и вјероватно да је то неки пројекта, првенствено регионалног центра Тузла, који из нама необјашњивих разлога желе да ову производњу укину - истакао је Светозар Михајловић директор Дуван д.о.о.

Због тога бијељинско предузеће Дуван, ове године не може уговорити производњу дувана са досадашњих 180 коопераната из Семберије и Посавине. Бато Перић из Љељенче само у сушаре уложио је више од седамдесет хиљада марака.

- Нећу моћи да радим ако остане овако како су они наметнули - да свих 209 сјеменки никне и да се оствари по 62 грама. То је немогуће - сматра Перић.

Неприхватљиво је да инспектори Управе у Тузли обрачунавају ПДВ другачије од инспектора у Бањалуци, поручују дуванари и траже од ресорног министарства да се укључи у рјешавање проблема.

- Покушавамо то ријешити на најбољи начин. Знамо колико је то проблем пољопривредницима и откупљивачима. Што се тиче Српске ми смо и мијењали закон како би посредницима у производњи, односно организаторима омогућили дораду дувана како би могли лакше да продају на тржишту - навео је Зоран Малетић помоћник министар за пољопривреду.

УИО БиХ у Тузли опрезовала је дуванаре према количини сјеменског материјала, па су разлике у финалној производњи окарактерисане као роба за црно тржиште, подсјећају наши саговорници и питају се зашто ни једног откупљивача нема у Херцеговини.

Доспјела дуговања предузећа Дуван према управи, износе више стотина хиљада марака, што ће ово предузеће, кажу његови власници, довести пред затварање.