latinica  ћирилица
19/02/2020 |  22:10 | Аутор: СРНА

Москва против саопштења у Савјету безбједности

Русија је вечерас у Савјету безбједности УН била против усвајања саопштења у којем се позива на прекид ватре на сјеверозападу Сирије.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Покушали смо да усвојимо саопштење у којем се позива на прекид непријатељства и приступ хуманитарне помоћи Идлибу. Русија је била против - рекао је француски амбасадор у УН Никола де Ривијер.

Белгијски амбасадор у УН Марк Пексте де Бутсверв је потврдио да неће бити саопштења. Састанак Савјета безбједности УН одржан је иза затворених врата.

Према ријечима дипломата, руско противљење саопштењу подржала је Кина.

Представник УН за Сирију Гер Педерсен изјавио је раније да је та земља на корак од погоршања насиља након размјене пријетњи између Турске и Русије.

Он је истакао да не може да пријави никакав напредак у окончању тренутног насиља на сјеверозападу Сирије или наставку политичког процеса.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је да ће Турска покренути офанзиву у Сирији уколико Дамаск не повуче своје снаге до краја мјесеца.

Русија је одговорила на Ердоганове пријетење упозорењем да би било каква операција против сиријских снага била "најгори могући сценарио".