latinica  ћирилица
19/02/2020 |  22:36 ⇒ 22:57 | Аутор: СРНА

Приједор: Одржан концерт клавирског дуа Алберто Фрка и Јакша Златар

Познати клавирски дуо из Хрватске Алберто Фрка и Јакша Златар одржали су вечерас концерт у приједорској Галерији "Сретен Стојановић".
Приједор: Концерт клавирског дуа - Фото: СРНА
Приједор: Концерт клавирског дуаФото: СРНА

Јакша Златар професор је клавира и методике клавира на музичким академијама у Загребу и Пули.

- Први пут сам овдје, дворана јесте мала, али је инспиративна - изјавио је Златар уочи вечерашњег концерта, истичући да ће се приједорској публици представити са најзначајнијим дјелима написаним за клавир четвороручно.

Златар је дипломирао и магистрирао клавир на Музичкој академији у Загребу, а на Филозофском факултету у Загребу дипломирао је психологију и социологију.

Алберто Фрка је након завршеног Медицинског факултета у Загребу, дипломирао клавир у Паризу, а од 2007. године живи и ради у Дубровнику.

Он је новинарима рекао да се са колегом Златаром упознао прије 25 година.

- Срели смо се на семинарима у Дубровнику. Тада сам још био студент клавира у Паризу, а долазио сам љети на семинаре. Већ дуго се и добро знамо, сарађујемо и свирамо заједно са посебним задовољством посљедњих 10 година - рекао је Фрка.

Он је додао да је свирање у четири руке на клавиру специфично, као и литература и слушање такве музике.

- Ту клавир звучи као цијели оркестар и публика веома лијепо реагује на те разлике и другачије стилове и врсте изражаја - нагласио је Фрка.

На програму вечерашњег концерта, који је организовала приједорска Музичка школа "Саво Балабан" била су дјела Франца Шуберта, Клода Дебисија, Сергеја Рахмањинова и Иве Јосиповића.