latinica  ћирилица
20/02/2020 |  09:25 ⇒ 09:26 | Аутор: СРНА

Перишић: Није донесена одлука о сахрани неидентификованих у Поточарима

Члан Колегијума Института за тражење несталих лица БиХ Никола Перишић рекао је да та институција није донијела никакву одлуку да посмртни остаци 82 неидентификована лица буду сахрањени у Меморијалном центру Поточари код Сребренице, што је најавио члан Колегијума Института Амор Машовић.
Никола Перишић (Фото: Siniša Pašalić/Ras Srb) -
Никола Перишић (Фото: Siniša Pašalić/Ras Srb)

- О томе никада није ни расправљано. У 12 спомен-костурница смјештено је 3.600 посмртних остатака за које нема никаквог подударања када је ријеч о њиховом идентитету. Ту ревизију су радили међународни стручњаци - истакао је Перишић.

Он је додао да је установљено да су међу неидентификованим лицима чији се посмртни остаци налазе у спомен-костурницама и неки из ранијег периода, чак из Првог или Другог свјетског рата, те да има и оних за које није утврђено да их неко потражује, нити су дати било какви узорци.

- Не можемо са сигурношћу рећи да ли је ријеч о лицима која више немају никаквих сродника или су они негдје расељени, па их нико није тражио - рекао је Перишић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, у спомен-костурници у Тузли су и посмртни остаци лица који су ископани из масовних гробница у Власеници и за њих се претпоставља да су Бошњаци.

- Вјероватно Машовић има на уму та лица, али за њих није утврђено ко су јер нико од сродника није тражио да буду идентификовани, а њихови посмртни остаци се ту налазе између 15 и 20 година и воде се као НН лица. Не би било добро да се праве било какве злоупотребе. Институт није доносио одлуку о томе шта ће се чинити са њима. Када то питање буде рјешавано мораће да се ради уз строге и јасне наредбе тужилаштва - каже Перишић.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић изјавио је да Машовићева најава није изненађење и да је и раније било случајева да српске жртве сахрањују под бошњачким обиљежјима.

- Такав случај већ имамо на гробљу у Високом. Члан Међународне комисије за нестала лица, која у потпуности управља процесом тражења несталих, својевремено ми је открио информацију да се у 160 гробова са бошњачким обиљежјима налазе некомплетни посмртни остаци 365 Срба који су идентификовани. Тражио сам од Суда и Тужилаштва БиХ да из тих гробова буду ексхумирани посмртни остаци и да се у некој од лабораторија ван БиХ изврши идентификација, али то није никада одобрено - рекао је Мандић.

Бошњачки члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амор Машовић најавио је да ће 11. јула у Поточарима код Сребренице бити сахрањена и 82 неидентификована лица.

Удружења која окупљају српске жртве траже да Машовићева намјера буде спријечена јер постоји оправдан страх и сумња да је ријеч о српским жртвама.