latinica  ћирилица
20/02/2020 |  15:20 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Додик информисао кинеског амбасадора о ситуацији након одлуке Уставног суда

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик информисао је данас амбасадора Кине у БиХ Ђи Пинга о новонасталој ситуацији након одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту, нагласивши да је је та одлука без правног и уставног основа уперена против Републике Српске и њених интереса.
Милорад Додик и амбасадор Кине - Фото: СРНА
Милорад Додик и амбасадор КинеФото: СРНА

- Тим потезом они су зашли бесправно у имовину Републике Српске и донијели одлуку да се земљиште пренесе на ниво БиХ, иако у Уставу јасно пише да БиХ нема имовину и да она припада ентитетима. Због тога нећемо прихватити ту одлуку и нећемо учествовати у одлучивању у заједничким органима док се та одлука Уставног суда не поништи - рекао је Додик, подсјетивши да се у БиХ годинама крши међународно право.

На састанку одржаном у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву, амбасадор Кине је истакао да не подржава мијешање у унутрашње послове других земаља, изразивши наду да ће се и унутар БиХ наћи рјешење које уважава право и Устав.

- Амбасадор Кине захвалио је српском члану Предсједништва БиХ на писму подршке које је међу првима упутио кинеском предсједнику Си Ђинпингу и кинеском народу у борби на санирању епидемије вируса корона који је захватио поједине дијелове Кине - саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ и амбасадор Кине у БиХ разговарали и о унапређењу сарадње БиХ и Кине на свим нивоима.