latinica  ћирилица
20/02/2020 |  15:51 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Којић: Спријечити укоп неидентификованих посмртних остатака

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић позвао је све надлежне институције и службе Републици Српској и БиХ да учине све што могу да се спријечи најављени укоп неидентификованих посмртних остатака 82 лица 11. јула у Поточарима.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

- Српске породице несталих из Сребренице огорчене су и осуђују овакве најаве, сматрајући да се међу неидентификованим костима налазе и посмртни остаци њихових несталих сродника које траже дуже од 25 година, те да се на овај начин жели онемогућити њихов проналазак и умањити муслимански злочини почињени над Србима на подручју ове општине - појаснио је Којић за Срну.

Он је истакао примјер да су приликом тражења посмртних остатака настрадалих Бошњака прије девет година на подручју Сребренице пронађени посмртни остаци 10 несталих Срба и да се сматра да међу неидентификованим има и костију српских жртава.

Укоп неидентификованих посмртних остатака 82 лица недавно је најавио бошњачки члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амор Машовић.

Којић је рекао да породице несталих Срба најоштрије осуђују данашњу изјаву и став предсједника Колегијума директора Института Марка Јуришића који је рекао да ништа није спорно да се укупају непозната лица јер су ти посмртни остаци ексхумирани из масовних гробница у којима су идентификовани Бошњаци и претпоставка је да су и непозната лица по националности Бошњаци.

- Јуришић је рекао да је то пракса, да се то ради и у другим случајевима.
Такође је истакао да је претпоставка да у масовним гробницама у којима се пронађе двије трећине лица једне националности, да је и преостала из истог народа - навео је Којић.

Он је истакао да породице несталих питају да ли Институт за нестала лица ради према претпоставкама или на основу чињеница.

На састанку у Сарајеву који је организовао Савјетодавни одбор Института за нестала лица БиХ најављено је да ће у будућности бити још укопа неидентификованих посмртних остатака, иако су чланови овог тијела данас упознати да постоје новије методе за идентификацију, што је још једна од могућности да се ради на основу чињеница.

Данашњем састанку Савјетодавног одбора Института за нестала лица са удружењима породица несталих лица у БиХ присуствовали су и представници Тужилаштва БиХ, Агенције за истраге и заштиту, Међународне комисије за нестала лица, Међународног комитета Црвеног крста и УНДП-а.