latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:32 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

На подручју Херцеговине евидентан све већи број пожара

На подручју Херцеговине, ових дана, евидентиран је све већи број пожара. У чак 80 одсто случајева, људски фактор и непажња, узрок је изазивања пожара. Пожар већих размјера, недавно је захватио билећко село Плана, али и дио села у Невесињу.

За билећке ватрогасце ова година, почела је радно. У јануару су имали 30 интервенција на отвореном простору.

Најчешћи узрок пожара је, кажу, непажња грађана који у овом периоду године чисте имања од корова и пале отпад.

- Много пута паљењем корова и другог горивог материјала долази до пожара. Управо из тих разлога што не процијене ситуацију, а ми у Ватрогасној јединици у Билећи, али и у свим осталим јединицама у Српској, имамо довољно опреме да можемо за те почетне пожаре да дамо на коришћење напртњачу приликом спаљивања корова или другог спаљивог материјала, могу на једноставан начин да контролишу ватру коју су запалили - појашњава Радомир Радмиловић, командир Ватрогасне јединице Билећа.

Година је почела радно и за требињске ватрогасце. Из Територијалне ватрогасне јединице Требиње, кажу да су од почетка године имали чак 62 интервенције. Од тога, 36 пожара на отвореном простору.

- Што се тиче пожара углавном су горјела ниска растиња. Претежно грађани чисте коров око башта, вртова, па им се отме контроли и долази до интервенције. Стално апелујемо на грађане да мало више обрате пажњу, да то мало боље обезбиједе и уколико нису сигурни да дојаве у Ватрогасну јединицу. Већином крену сами да пале, па вјетар или друге околности узрокују да дође до проширења пожара - наводи Спасо Росић, командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње.

Законом о заштити од пожара, који је ступио на снагу у новембру 2019. године, као једна од обавезних мјера заштите забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре. Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 до 1.000 КМ.