latinica  ћирилица
21/02/2020 |  08:41 ⇒ 25/02/2020 | 11:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Авио-компаније због вируса корона губе скоро 30 милијарди долара

Према процјенама Међународне асоцијације авио-превозника авио-компаније из азијско-пацифичког региона због епидемије вируса корона изгубиће 27,8 милијарди долара, док ће се потражња за авио-картама у том региону смањити за 13 процената.

С обзиром на то да је процјена раста пројектована на 4,8 одсто, укупни пад профита износиће 8,2 процента, саопштила је јуче ИАТА.

По том сценарију, губитак прихода износиће 27,8 милијарди долара за авио-компаније у азијско-пацифичком региону. Највеће губитке забиљежиће компаније из Кине, чији се пад профита само на домаћем тржишту процјењује на 12,8 милијарди, пренио је РТС.

Према истом сценарију, компаније које послују ван тог региона изгубиће 1,5 милијарди долара, под претпоставком да је пад тражње ограничен само на азијска тржишта.

Укупно узевши, губитак ће на глобалном нивоу износити 29,3 милијарде долара.

Тај губитак ће, према процјенама ИАТА, прилично умањити процјене глобалног раста за 2020. годину.

Процјене су, како се наводи у саопштењу, сличне онима током епидемије САРС-а. Тада је шестомјесечни период наглог пада пропраћен једнако брзим опоравком. У 2003. години, САРС је био одговоран за пад од 5,1 одсто прихода азијско-пацифичких авиокомпанија.

То све важи, уколико се епидемија задржи претежно у Кини. Ако би се епидемија проширила на азијско-пацифичка тржишта, онда би утицаји на авио-компаније из других региона били и већи.

- Овакав пад потражње као резултат избијања вируса корона имаће финансијски утицај на авио-компаније, посебно за оне које послују на кинеском тржишту. Процјењујемо да ће се глобални саобраћај због вируса корона смањити за 4,7 одсто, што би могло значајно да умањи раст који смо претходно прогнозирали и да изазове први укупни пад потражње од кризе коју је изазвао САРС 2003. године. И тај би се сценарио претворио у губитак прихода од 29,3 милијарде долара - истакао је Александре де Жиник, генерални директор ИАТА.

Додао је да авио-компаније доносе тешке одлуке за смањење капацитета, а у неким случајевима и укидања линија.

Према његовим ријечима, ниже цијене горива помоћи ће надокнађивању неких изгубљених прихода.

- Ово ће бити веома тешка година за авио-компаније - рекао је Жиник.