latinica  ћирилица
21/02/2020 |  13:46 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Митровић-Михајловић: Важно инфраструктурно повезивање са обје стране Дрине

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић договорили су данас у Београду формирање оперативне групе која ће се бавити реализацијом заједничких пројеката.
Михајловић и Митровић - Фото: РТРС
Михајловић и МитровићФото: РТРС

Митровић је изразио задовољство што је његова прва званична посјета Београду баш ова и захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије за помоћ од око 30 милиона евра коју је у претходном периоду упутила Републици Српској, а тиме и БиХ.

- Оно што је тренутно веома значајно и о чему смо разговарали јесте изградња ауто-пута Београд-Сарајево. Једно од кључних питања је и финансирања моста на ријеци Сави који спаја Србију и Републику Српску, а тиме и БиХ - рекао је Митровић на заједничкој конференцији за новинаре након састанка.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о унапређењу сарадње у области жељезничког саобраћаја.

- Мислим да смо пронашли заједнички језик и надам се да ћемо убудуће изузетно добро сарађивати формирањем оперативног тима који ће пратити све ове активности. Михајловић ће на челу свог министарства дати сву подршку и пратити реализацију, да све што је предвиђено у најкраћем року буде и завршено - истакао је Митровић.

Михајловићева је поручила да је за Србе с обје стране Дрине важно да буду што боље инфраструктурно повезани.

Изразила је увјерење да ће већ наредне седмице први састанак оперативне групе.

- Та оперативна група ће практично на оперативном нивоу да се бави овим важним темама о којим смо данас причали - навела је Михајловићева.

Према њеним ријечима, градња дионице Сремска Рача-Кузмин, на дијелу ауто-пута од Београда до Сарајева, гради се договореном динамиком.

Нагласила је да је Митровића информисала и о другом правцу ауто-пута од Београда до Сарајева, Пожега-Котроман.

- За тај други дио прстена ка Сарајеву завршава се пројекат техничке документације ове године и радови могу почети 2021 - навела је Михајловићева.

Додала је да је било ријечи и о жељезничкој вези Београда и Сарајева.

- За нас је то такође значајно. Наш предсједник је још преиј двије године причао о тој вези, а данас смо разговарали о потенцијалним правцима, односно о вриједности потенцијалне инвестиције - истакла је Михајловићева.

Михајловићева је нагласила да је ријечи било и о мосту Љубовија-Братунац.

- Захвалност и министру транспорта и /српском члану Предсједништва БиХ/ Милораду Додику за потписивање, односно доношењу одређених одлука. Можемо рећи да је извођач за гранични прелаз изабран и да ћемо, надамо се ми до краја ове године и евентуално почетком наредне моћи да прелазимо мост са свим што је неопходно за везу између Љубовије и Братунца - рекла је Михајловићева.

Она је додала да је разговарано и о реконструкцији још 11 мостова.

- Вјерујем да ћемо врло брзо потписати споразум о тој реконструкцији. Влада Србије је обезбедила буџет за шест мостова које ћемо заједнички реконструисати. Пуно је посла између ова два министарства и верујем да ћемо грађанима показати да можемо успјешно и ефикасно да радимо - рекла је Михајловићева.