latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:13 ⇒ 16:22 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог измјена и допуна Закона о јавно-приватном партнерству

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Српској чији је циљ отклањање административно‐техничких баријера и стварање повољнијег пословног амбијента у привлачењу страних и домаћих инвеститора у реализацији капиталних пројеката за задовољење јавних потреба.
Сједница Владе Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе СрпскеФото: СРНА

- Овим законом, као новина, проширен је круг лица која могу бити приватни партнери, тако што је прописано да у поступку избора приватног партнера могу учествовати домаћа и страна, физичка и правна лица - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да су предлагањем оваквих рјешења превазиђена ограничења која су била прописана законом који је на снази, те додаје да се јавно‐приватно партнерство може реализовати у свим областима у којима јавни партнер пружа услуге или су у оквиру надлежности јавног партнера.

- Важна измјена односи се на право јединица локалне самоуправе да одлучују о пројектима јавно-приватног партнерства, односно да дају сагласност на приједлог пројекта и закључивање уговора, ако је јавни партнер јединица локалне самоуправе. Такође, поједностављен је и убрзан поступак одобравања пројекта и смањен број фаза потребних за реализацију пројекта путем јавно-приватног партнерства - појашњава се у саопштењу.

Овим измјенама закона, наглашава се, процедура реализације пројеката моделом јавно‐приватног партнерства би се поједноставила, првенствено кроз процедуре одобравања пројеката и закључивања уговора.

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске којим се побољшава процесни положај оштећеног у кривичном поступку ради ефикасније заштите његових права, а то укључује и право да преузме кривично гоњење ако тужилац одустане од оптужнице након њеног потврђивања.

Како се наводи у саопштењу, измијењене су процесне одредбе које су у функцији вишег нивоа заштите права осумњичених, односно оптужених лица и права оштећених.

- Смањена је функционална надлежност судије појединца, пренесена надлежност за подношење захтјева за заштиту законитости са окружног на републичког тужиоца, скраћена дужина трајања притвора у истрази, осигуран додатни степен заштите интереса дјетета као непосредно оштећеног/жртве кривичног дјела и оштећеног у сексуалним деликтима кроз начин испитивања - наводи се у саопштењу.

Влада је данас утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

- Измјенама и допунама Кривичног законика Српске било је неопходно приступити зато што су одлуком Уставног суда Српске број У-69/17 неуставним проглашене одредбе члана 2 став 2 и члана 56 тачка 2 Кривичног законика Републике Српске, као и ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици - наведено је у саопштењу.

Предложеним нацртом закона врши се прецизирање начела законитости, замјена казне дуготрајног затвора казном доживотног затвора, увођење института изузетности краткотрајне казне затвора која супституише институт правоснажно изречене казне затвора до шест мјесеци.