latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:19 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Влада усвојила информацију о обавезама из процеса придруживања ЕУ

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2019. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима ЕУ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У информацији је дат приказ активности које су спроведене у дијелу израде и техничке финализације одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије за израду Мишљења о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Циљ информације јесте пружање Влади и Народној скупштини Српске свеобухватног прегледа остварених резултата, али и наступајућих обавеза у свим сегментима процеса придруживања БиХ ЕУ.

То укључује политике интегрисања, односно спровођења непосредних обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, те других релевантних докумената, преко усклађивања законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ и праксом и стандардима Савјета Европе, до процеса спровођења пројеката финансираних из средстава помоћи ЕУ у оквиру прве и друге компоненте и других донаторских средстава која су на располагању БиХ и Српској.

У документу су и подаци о спроведеним припремама за спровођење програма претприступне помоћи у периоду 2021–2027. године /ИПА 3/ и одржаним обукама и едукацијама у области европских интеграција.

Информација садржи и преглед реализованих активности и оцјену Европске комисије о питању обезбјеђења неопходних стандарда у контексту очувања безвизног режима за држављане БиХ у шенгенском простору током 2019. године, наводи се у саопштењу.

Усвојени документ садржи и преглед статуса резолуција Европског парламента из 2019. године које су се односиле на БиХ, податке о усклађивању законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ, преглед активности које су спроведене у области реализације фондова ЕУ, информације о процесу језичке, стручне и правне редактуре прописа Републике Српске за потребе процеса европских интеграција и преглед реализације обука у области европских интеграција у 2019. години.

Влада Републике Српске прихватила је данас и Информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу и задужила Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе средства за спровођење предшколског програма припреме за дјецу у години пред полазак у школу у укупном износу од 404.611 КМ.

Програм ће бити реализован од 2. марта до 29. маја у 40 предшколских установа, и то у 37 јавних и три приватне предшколске установе, те у 78 основних школа.

- Осим тога, у програм ће бити укључено двоје дјеце предшколског узраста која се налазе на болничком лијечењу у Бањалуци, а програм ће бити организован и у Родитељској кући за дјецу која бораве у овој установи. У овај тромјесечни предшколски програм биће укључено 4.279 или 45 одсто дјеце од укупног броја дјеце која у септембру треба да крену у први разред - наводи се у саопштењу.

Програм за дјецу у години пред полазак у школу представља подршку дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности пружањем основних знања која ће се надограђивати у школи, стицањем радних навика, развијањем љубави према учењу, оспособљавањем за самосталан и креативан рад, развијањем осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи.

- Овај програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење и, као посебна мјера, осим тога што подстиче квалитетан развој дјетета и што олакшава почетак обавезног школовања, пружа родитељима подршку у њиховој родитељској улози - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је Програм за дјецу у години пред полазак у школу посебно значајан у руралним, мање приступачним срединама, али и у урбаним срединама које немају предшколску установу.

Од 2011. године, Програмом за дјецу у години пред полазак у школу обухваћено је 37.629 дјеце у 1.628 васпитних група.

УСВОЈЕН ПРОГРАМ РЈЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА РАСЕЉЕНИХ, ПОВРАТНИКА И ИЗБЈЕГЛИЦА

Влада Републике Српске усвојила је данас Програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за ову годину којим се врши операционализација средстава одобрених у буџету Српске у износу од 8.635.300 КМ, те значајније подржава повратак Срба у Федерацију БиХ у односу на ранији период.

Од овог износа, 6.417.000 КМ је намјенских средстава с циљем свеобухватног рјешавања проблема који проистичу из расељености избјеглица, расељених лица и повратника и остваривања њихових права, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада је на данашњој сједници усвојила и извјештај о реализацији Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2019. годину у којем је наведено да је од укупно планираних намјенских средстава Републичком секретаријату за расељена лица и миграције дозначено 5.741.535 КМ, а реализовано је путем извршења програма 5.671.249 КМ или 98,78 одсто.

Како се наводи, средства су утрошена за здравствено осигурање избјеглица, расељених лица и повратника, обезбјеђење свих видова алтернативног смјештаја расељених лица и избјеглица, обнову и реконструкцију стамбених јединица и неопходне комуналне инфраструктуре и обезбјеђење реинтеграције повратника и интеграцију расељених лица кроз стимулисање одрживог повратка.

Средства су утрошена и у обнову културних и вјерских објеката у сврху повратка у Републику Српску и Федерацију БиХ, спровођење мјера миграционе политике и подршке за лица која су прошла реадмисију, удруживање средстава за заједничке пројекте који се финансирају из Фонда за повратак БиХ и помоћ удружењима која се баве проблемима расељних лица, избјеглица и повратника.

Влада је данас донијела и одлуку о оснивању регионалних мониторинг тимова за борбу против трговине људима у Републици Српској.

- Овом одлуком оснивају се регионални мониторинг тимови за борбу против трговине људима Бањалука, Приједор, Добој, Бијељина, Источно Сарајево и Требиње, те се уређују њихова организација, састав, надлежности и друга питања од значаја за рад регионалних мониторинг тимова - наводи се у саопштењу.

Како се наглашава, тимови су координирајуће структуре основане ради унапређења функционалних веза између јавних тужилаштава, полиције, инспекције рада, установа социјалне заштите и других надлежних органа у Републици Српској који учествују у спровођењу активности на сузбијању и спречавању трговине људима.

"Тимови су отворени за учешће других овлаштених субјеката укључених у превенцију и сузбијање трговине људима у овим регијама, а с циљем ефикаснијег супротстављања трговини људима. Такође, регионални мониторинг тимови међусобно сарађују у спровођењу активности на сузбијању и спречавању трговине људима", појашњава се у саопштењу.

Регионални мониторинг тимови имаће задатак да прикупљају и анализирају информације о трендовима трговине људима на својим подручјима и врше анализе и процјене адекватности правног оквира, институционалног оквира, стратешког оквира, људских и других капацитета за адекватан одговор на трговину људима и предлагање мјера за унапређење.

Тимови би требало и да унаприједе поступање и сарадњу тужилаца и полицијских службеника у откривању кривичних дјела трговине људима, размјени информација и сарадњи са другим институцијама надлежним за сузбијање трговине људима и пружање помоћи жртвама трговине људима, спроводе превентивне активности у супротстављању трговини људима као и кампање с циљем подизања свијести грађана о трговини људима, њеним облицима, узроцима и ризицима.

Ови тимови ће развијати капацитете институција укључених у супротстављање трговини људима, нарочито у поступцима идентификације и упућивања жртава, обезбиједити одрживе програме и процедуре за проактивну заштиту жртава и свједока жртава и пружање помоћи жртвама свих облика трговине људима, а нарочито рањивих група, а међу задацима је и смањење ризика за виктимизацију и ревиктимизацију жртава и свједока жртава.

Како је предвиђено, регионални мониторинг тимови ће планирати и предузимати координисане активности у креирању индивидуалних програма рехабилитације, реинтеграције и ресоцијализације идентификованих жртава трговине људима и свједока жртава, те њихово спровођење и реализација активности предвиђених стратешким документима у овој области у Републици Српској.