latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:29 ⇒ 25/02/2020 | 11:50 | Аутор: БЕТА

ЦГ: Ако дође до масовног обољевања тражи се карантин

Црногорска влада разматра више локација које би могле да буду карантин за случај масовног обољевања или појаве случајева вируса корона.

Једна од њих је и бивша војна касарна у улцињском насељу Зогањ, потврђено је из Министарства здравља.

- Тренутно се сагледава више локација које по основним карактеристикама треба да испуњавају минимум грађевинских и логистичких услова да би могле бити коришћене за потребе карантина. Планови поступања који се разрађују за случај масовног обољевања или прилива потенцијално инфицираних подразумијевају више локација на територији државе - пише у одговору.

Из тог ресора казали су да се због имовинско-правних односа, којим су оптерећене поједине локације, посебно води рачуна да сви потенцијални објекти буду у државном власништву, а да је основни приоритет испуњеност потребних услова у оваквим ситуацијама.

Ризик по здравље становништва Црне Горе од инфекције новим вирусом тренутно се сматра ниским.

Из Института за јавно здравље током прошлог мјесеца су саопштили да су у сарадњи са здравствено-санитарном инспекцијом успоставили контролу на границама, јер Црна Гора као туристичка земља може очекивати велики број путника.

- У случају повишене температуре инспекција позива епидемиолошку службу, пацијент се транспортује у Клинички центар, у изолацију. За случај да се утврди да немају симптоме вируса корона, путници се стављају под надзор - казао је тада директор института Бобан Мугоша.

Надзор над овим особама, како је раније саопштено, траје до 14 дана (колико траје инкубација вируса), а њихово здравствено стање контролише се на сваких 12 сати.

Из института су прексиноћ навели да је у том тренутку под здравствено санитарним надзором било 46 особа, које су боравиле у подручјима погођеним вирусом.

- Овај број је јако промјењив и посљедица је чињенице да се највећи број особа, које се ставе под надзор, релативно кратко задржавају у Црној Гори. Највећи прилив у посљедња 24 часа је био на подручју у надлежности хигијенско-епидемиолошке службе Котор (више од девет особа) - пише у одговору.

Навели су да је здравствено стање свих особа стављених под надзор добро, односно да немају симптоме који би одговарали инфекцији новим вирусом и да ће јавност бити обавештена у случају било каквих симптома.