latinica  ћирилица
21/02/2020 |  19:19 ⇒ 19:29 | Аутор: ТАНЈУГ

"Пребројавање" вуковарских Срба у Сабору; изашли посланици СДСС

Посланици Самосталне демократске српске странке напустили су сједницу Сабора након жестоке полемике и тешких ријечи у распрви о Приједлогу закона о попису становништва, које је у Хрватској планирано за идуће прољеће.

Предсједник парламента Гордан Јандроковић рекао је да је гласање о Приједлогу закона о попису становништва и других двадесетак преијдлога закона одложен за наредни петак, након што су га, како је рекао, посланици из мањинских странака обавијестили да желе да одрже додатне консултације.

Жучна полемика почела је током изјашњавања о амандманима које је на закон о попису становништва поднио Клуб мањина.

Амандмане је прво одбио владин представник, па посланици, а онда је Владимир Билек затражио паузу да би се посланички Клуб мањина договорио о начину гласања о закону.

Температуру у Сабору је, навела је Хина, додатно подигао Хрвоје Зекановић (Храст) изјавом да ће бити занимљиво пратити како ће "хрватско-српска трговачка коалиција" ријешити настали проблем и хоће ли удовољити Милораду Пуповцу (СДСС) и његовој, како је рекао, "екипици".

- Можда би најбоље било да се пописивање ради у Србији, па да Пуповац нема трошкова превоза људи - изјавио је Зекановић додавши како "пријети велика опасност да ће, захваљујући овом закону и споменутој коалицији, сутра у Вуковару можда бити нешто више Срба него што их стварно има".

Предсједник Сабора га је упозорио да клуб не зове "друштванцем", поручио да су му његове конструкције неприхватљиве, али му неће дати опомену јер "свако говори како сматра да је најбоље, а грађани ће процијенити".

Посланике је у неколико наврата позвао да не буду некоректни и увредљиви према колегама.

Гордан Марас (СДП) оцијенио је да је Јандроковић требало да реагује и Зекановићу одузме ријеч, а његов страначки колега Пеђа Грбин је рекао да је Зекановић поново некоректан и да му је вријеђање припадника мањина постало уобичајено понашање.

Јандроковић је одговорио да је тешко балансирати између слободе говора и одбране достојанства друге особе, мањине и народа.

Реаговао је и Пуповац који је рекао да је "Хрвоје Србољуб Зекановић показао због чега Клуб мањина сматра да су ова два амандмана требало да буду прихваћена. Због ријечи које је упутио сматрамо да не постоје претпоставке да се може наставити са радом у Сабору".

Након тога је троје посланика СДСС напустило салу.

Зекановић је истрајао у својим изјавама, а Миро Буљ (Мост) поручио је да је гласање показало "каква је трговачка коалиција која је нанијела толико штете, а индиго ће бити попис становништва".

Одбијени амандмани о изјашњавању на више језика

Претходно парламент је одбио амандмане Клуба мањина којима се тражило да се грађанима у попису омогући изјашњавање о више матерњих језика и амандман који се тиче именовања пописивача из редова мањина.

Државни секретар Министарства финансија Здравко Зринушић тумачио је да се свако може слободно изјаснити о матерњем језику, а увођење "два модалитета" у резултатима обраде могло би довести до непоузданих и нејасних одговора и посљедично неупоредивости података у односу на раније пописне податке.

Кад је ријеч о пописивачима, Зринушић каже да Државни завод за статистику код сваког пописа израђује упутства у којима прецизно дефинише услове за пописиваче, па ће тако бити и овај пут.

Посланик италијанске националне мањине Фурио Радин је рекао да Зекановић има ксенофобичне ставове, поготово према неким националним мањинама.

- Ако имаш према једној националној мањини, онда имаш против свих националних мањина - додао је Радин.

- Ми смо као клуб донијели закључак да ако не буду прихваћени ти амандмани, да нећемо гласати за тај закон. Ја ћу гласати против тог закона без обзира на то хоће ли бити усвојени амандмани или не. Овај закон не мијења ништа у односу на прошли, који није био добар - поручио је Радин.

Указао је да је текст приједлога закона предат посланицима само два минута прије почетка расправе.

- Овај закон има директне посљедице на судбину националних мањина јер одређује нпр. гдје ће националне мањине имати квоте за заступање - рекао је Радин.