latinica  ћирилица
21/02/2020 |  21:13 | Аутор: Независне

Контејнери пуни кокаина заустављени на путу ка БиХ

Највећи дио кокаина вриједног око 50 милиона евра, који је у међународној акцији заплијенила италијанска полиција у количини већој од тоне, требало је да заврши на тржишту БиХ, сазнају "Независне".
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Двије особе у оквиру ове акције ухапсила је Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) у БиХ, а овом великом међународном акцијом обухваћен је већи број људи из Италије, Црне Горе, Македоније и БиХ.

Ради се о међународној акцији којом је пресјечен велики ланац за организовани шверц дроге, а за који је најприје сазнала италијанска полиција, која је у сарадњи с колегама из других земаља пратила пошиљку.

Наиме, како сазнајемо, у једној луци у Италији полиција је заплијенила неколико контејнера пуних кокаина, који је требало да буде послан у Бар у Црној Гори те даље у Македонију и БиХ.

Како је потврђено, полиција је из контејнера успјела извадити 970 пакета наркотика тешких 1.128 килограма, а лажну пошиљку с око килограм дроге запечатила је заједно са системом за праћење, како би утврдила коме је намијењена тако велика количина наркотика.

"Независне" сазнају да је у Бар по пошиљку стигло шест камиона, од којих су четири из Македоније стигла по запечаћене контејнере не знајући да их полиција прати, а умјесто наркотика у њима је био само килограм кокаина који су оставили истражиоци.

Друга два камиона отишла су у БиХ не знајући да заправо возе празне контејнере те да истражиоци прате и њихову путању.

У СИПА су потврдили да су учествовали у међународној акцији разбијања шверца кокаина, те да су двије особе ухапшене, али нису прецизирали детаље акције нити чији је камион с контејнерима ушао у БиХ.

Лука Миладиновић, портпарол СИПА, казао је да ће двије особе које су ухапшене бити предате у надлежност Тужилаштва БиХ.

- На подручју БиХ полицијски службеници СИПА ухапсили су двије особе, саслушали више свједока, те претресли више особа, објеката и покретних ствари и том приликом одузели предмете који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку - наведо је Миладиновић.

СИПА је акцију хапшења извела у сарадњи с полицијским и правосудним органима Италије, Сјеверне Македоније и Црне Горе, приликом реализације велике међународне оперативне акције на сузбијању шверца наркотка.